Datum objave: 12. Travanj 2013

Premijera "Glorije" u HNK Šibenik:Mediteranska poetika i udružene šibenske kazališne snage

Diana Ferić
Diana Ferić

„Maestralna predstava, maestralna izvedba – gluma, kostimografija, scenografija, režija i sve ostalo u predstavie“, ocijenila je sinoćnju premijeru Marinkovićeve „Glorije“ HNK Šibenik njegova ravnateljica Nera Gojanović.                                                                                                                                                                

Slično je predstavu doživjela i većina gledatelja s kojima smo nakon premijere razgovaral. Komentirali su uglavnom kako su u uživali u klasičnom teatru i predstavi u kojoj je vrlo slojeviti i dojmlji tekst do kraja poštovan. Svi glumci, od mladih Šibenčana Franke Klarić i Jakova Bilića do Špire Guberine, Siniše Popovića, Joška Ševe do Mate Gulin, Anđelka Babačića i Jasminke Antić nisu se na domjenku, koji je održan poslije premijere, mogli braniti od čestitki,a poseban pljesak dobio je Špiro Guberina s obzirona na dobu u kojoj još uvijek uspješno staje na kazališne daske i oduševljava publiku.

Zadovoljan je i redatelj predstave, također Šibenčanin Zoran Mužić koji je na domjenku posebno uživao u razmijeni mišljenja sa svojim nekadašnjim profesorom  Ivom Brešanom koji nije propustio ni ovu premijeru. „Drago mi je da smo uspješno ostvarili ovaj amalgam sastavljen od starih iskusnih glumaca kao što je Špiro Guberina do mladih Franke Klarić i Jakova Bilića i svi su bili odlični. Mobilizirali smo sve šibenske kazališne snage u kreiranju ove predstave.Uživao sam radeći na njoj jer su svi bili profesionalni i predani. U predstavi je, što bih posebno istaknuo prisutan taj mediteranski lirizam, iako je Marinković dramatičar, a ne liričar. U„Gloriji“ je prisutan taj poetski princip ,a mediteranski duh je tu i zašto što su svi glumci Mediteranci.. Drago mi je i zbog još jedne veze Šibenika i Marinkovića – što je njegov unuk Jakov polu Šibenčanin jer je sin Ranka Marinkovića oženio kćerku pokojnog šibenskog intelektualca Milivoja Zenića“, kazao nam je Mužić.

Inače sin Ranka Marinovića koji se tako vezao za Šibenik bio je sa suprugom na sinoćnjoj premijeri. 

Gloriju je režiser u prvom redu postavio kao dramu zaljubljenih mladih ljudi. Drama je dobila elemente melodrame, a  njoj se ljubavna priča nameće kao temeljni razlog za dramske silnice. Politička dimnezija i dimenziju priče o manipulaciji ljudima, koja je prisutna u toj drami je, ističe Mužić, za njega je  u drugom planu. Don Jere, kojeg glumi Jakov Bilić,  pokretač je priče, on je taj koji ne može ispuniti zavjet jer mu se dogodila ljubav. Glorija, koju glumi Franka Klarić je mlade žene koja je stigla iz svijeta cirkusa, zaredila se i neplanirano zaljubila u sredini u kojoj je to posve neprimjereno i strano. Osim tog glavnog odnosa u drami zamiljivi su i dijalozi i stavovi  svećenika, poimanje vjere  kao i odnos oca i kćeri.

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku odlučilo se za uprizorenje “Glorije” Ranka Marinkovića u povodu njegovog 100. rođendana jer je riječ o jednom od najvećih hrvatskih književnika i dramskih pisaca. Predstava će biti izvedena  večeras, sutra i u nedjelju.

Iz kategorije: Kultura