Datum objave: 20. Travanj 2020

JA TAKO MISLIM / Doba koronavirusa do kraja je "skinulo" neke maske i pokazalo tko je sklon inovativnosti, a koga nije briga

Diana Ferić
Diana Ferić

U doba koronavirusa poželjno je nositi zaštitne maske, ali istodobno neke su maske, u prenesenom smislu, pale. Pokazalo se vrlo brzo tko je u novonastaloj situaciji, koja zahtjeva promjene dosadašnjeg obrasca ,inovativan, spreman djelovati i aktivirati intelektualni kapital odnosno  tko je odgovoran prema onima zbog kojih postoje, a tko za to nije sposoban ili jednostavno nije ga briga jer mu je egzistencija,  odnosno plaća i to ona redovna, bez restrikcija, osigurana.

PRIMJER PRVI: Da je bilo po Hrvatskoj gospodarskoj komori, koju prisilno plaćaju sva trgovačka društva ne bi bilo ni M od mjera koje je hrvatska vlada donijela kako bi  olakšala poduzetnicima u Hrvatskoj da prežive vrijeme koronavirusa i zadrže radnike. Jer zašto bi oni uložili napor da izvrše pritisak na vladu i angažiraju se kada će im članovi itako platiti naknadu za njihov nerad i kada će oni plaće dobiti. Trebali su svoj glas podići oni koje bi upravo oni trebali štiti i raditi u njihovom interesu, sami poduzetnici, da se nešto pokrene.

PRIMJER DRUGI: Čim su donesene mjere zabrane okupljanja i održavanja kulturnih događanja Udruga Fotopoetika koja dobiva simbolična sredstva iz proračuna i klub Azimut koji je ostao bez prihoda odmah su "kliknuli" i organizirali online sadržaje nazvane "Kulturom protiv korone" koju su u proteklih  mjesec dana imali gotovo 100 000 pregleda. Kino Klub Šibenik, dakle, također udruga, pobrinula se da njegovi članovi mogu besplatno gledati filmove preko platforme MUBI. Planirali su  i projekcije filmova po kvartovima na pročelju zgrada, ali im gradski stožer civilne zaštite,   iz čiste komocije i nerazumijevanja to nije dopustio. Ali, reagirali su i željeli se prilagoditi novonastaloj situaciji i zabaviti svoju publiku. Najnoviji  je slučaj Šibenčanina Božidara Boće Gracina i njegov projekt Millenium New Age  koji u središtu ima Šibenik i njegovu promociju, posebno šibenskih tvrđava, a uključuje DJ - eve iz cijelog svijeta nešto poput  maratonskog koncerta najvećih svjetskih zvijezda za zdravstvene radnike  koji je ovih dana izazvao ogromnu pozornost i prikupio preko 150 milijuna dolara za pomoć zdravstvu u cijelom svijetu. Na žalost, nadležni u Šibeniku ne žele ili ne mogu razumjeti to što on želi napraviti pa mu ne daju dozvolu, vođeni čisto birokratskim umom, ali je to  primjer kreativnosti pojedinca u novonastaloj situaciji i njegove usmjerenosti na zajednicu.

Što za to vrijeme radi ustanova Tvrđava kulture? Ništa posebno osim što na Facebook stranicama objavljuje neke sadržaje poput snimaka starih koncerata, romantične fotografije ili što su prenijeli link kina Europa preko kojeg se mogu gledati filmovi.  To bi i inače radila tvrtka za održavanje društvenih mreža  koju su za to angažirali. Nisu do sada "proizveli" niti jedno online događanje za svoju publiku, a Facebook tvrđave Barone uglavnom služi za plasiranje recepata šibenskog chefa Rudija Štefana temeljenih na izvornim, šibenskim namirnicama, a koje je on pripremio kao jedan od sadržaja buduće revitalizirane tvrđave svetog Ivana. Nisu pokazali niti malo interesa za projekt Božidara Boće Gracina koji obuhvaća i šibenske tvrđave. Zadovoljili su se time da im je, po mjerama Nacionalnog stožera, obustavljen rad na tvrđavama. A od njih se, s obzirom na brojnost i mladost koja krasi većinu zaposlenika, najviše očekivalo.

Kada je riječ o kulturi treba ipak istaknuti da su se neke šibenske institucije koje su na proračunu istaknule svojom brzom reakcijom i prilagođavanjem sadržaja novonastalim okolnostima. To su Gradska knjižnica Juraj Šižgorić i Šibensko kazalište koje svoje sadržaje u suradnji s lokalnim medijima dovodi u domove građana te Muzej Grada Šibenika koji je od prvog dana, najprije virtulanom šetnjom kroz Muzej, a onda i različitim interaktivnim sadržajima na svojoj Facebook stranici održava stalni kontakt s građanima i olakšava im izolaciju.

PRIMJER TREĆI: Neposredno nakon što su zatvoreni dječji vrtići i rade samo  dežurni, privatni vrtići Osmijeh i Sunce  odmah su edukativne i zabavne sadržaje plasirali na društvenim mrežama stalno kontaktirajući s roditeljima i djecom. Gradski vrtići su u tom smislu puno usporeniji, a još nisu otvorili svoje Facebook stranice. Treba istaknuti da tete u privatnim vrtićima dobivaju po 4 000 kuna plaće koje osigurava država, a onima u gradskima se isplaćuje redovna plaća.

Nije mi namjera nikog osobno prozivati niti na njega upirati prstom nego pokazati na konkretnim primjerima kako su neki pokazali inicijativu i kreativnost, a da od toga nemaju nikakvu materijalnu korist, a neki ne, uljuljani u sigurnost svoje pozicije i radnog mjesta.,a znate kako to zovemo!

Iz kategorije: Sridom u sridu