Datum objave: 16. Siječanj 2020

NISMO ZAVIDNI ALI... / Vela Luka dobila od Ministarstva kulture milijun kuna za Olivera, Šibenika nula kuna za Brešana, ali nije krivo Ministarstvo

Diana Ferić
Diana Ferić

Već se nekoliko godina u Šibeniku najavljuje uređenje memorijalne sobe Ive Brešana, ali se ništa ne događa odnosno knjiga je "pala na jedno slovo" jer se sada spominje tek kako će foaje HNK u Šibeniku uskoro igrati i ulogu te sobe. Prije dvije godine se obrazlagalo kako Šibenik nema 800 tisuća kuna za uređenje memorijalne sobe posvećene Ivi Brešanu, jednom od najvećih hrvatskih dramatičara, prozaika, scenarista pa je taj projekt i dalje na čekanju.

Istodobno, Općina Vela Luka dobila je od Ministarstva kulture putem javnog natječaja čak milijun kuna za početak uređenja Memorijalne muzejske zbirke Olivera Dragojevića u tamošnjem Centru za kulturu. Radovi bi trebali započeti i završiti u ovoj godini.

"Time će se Vela Luka barem skromno odužiti ovom velikom i plemenitom čovjeku i glazbeniku, koji je za vrijeme čitave svoje karijere promicao Velu Luku, u prvom redu kao mjesto dobre pjesme i glazbeno nadarenih ljudi", kažu u toj općini.

HNK u Šibeniku i Grad Šibenik ne da nisu dobili niti kunu za Memorijalnu sobu Ive Brešana" nego nisu niti tražili jer tog programa nema niti na popisu odbijenih projekata i zapravo je u tome problem. Nisu se potrudili jer za razliku od čelnih ljudi u Veloj Luci koji kažu da će se " skromno odužiti ovom velikom i plemenitom čovjeku i glazbeniku, koji je za vrijeme čitave svoje karijere promicao Velu Luku" valjda ne misle da imaju obvezi i dužnost odužiti se šibenskim velikanima Brešanu, Arsenu Dediću, Vici Vukovu . Zar oni nisu zadužili i Šibenik i nacionalnu kulturu i zar i oni nisu zaslužili barem takve memorijalne zbirke kakvu će dobiti Oliver Dragojević. Ali treba se potruditi...

Iz kategorije: Sridom u sridu

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3