Datum objave: 29. Listopad 2019

Bezočno su posjekli neprežaljenu pitosporu, a sada kao sade stabla

Diana Ferić
Diana Ferić

Licemjerno mi je to što su se ovih dana iz gradske uprave Grada Šibenika pohvalili da će se Šibenik priključiti građanskoj inicijativi „Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj“ od petka 25. listopada do nedjelje 27. listopada 2019. godine. Nemam ništa protiv te hvale vrijedne akcije i građanske inicijative moto koje je "Ne budi panj, posadi drvo" , ali zar smo zaboravili da je prije pola godine uz odobravanje te iste gradske uprave bez milosti podno šibenske katedrale posječena desetljećima stari bujni grmovi pitospore koja je svojim opojnim mirisom bila usječena u kolektivno pamćenje generacije Šibenčana.

Gradska vlast sada dijeli sadnice po osnovnim školama da ih zasade učenici i nastavnici. Sade stabla oko budućeg centra Trokut u Mandalini praveći se da imaju razvijenu ekološku svijest i da im je stalo do stabala i zelenila.

A tužna priča o pitospori svjedoči da zapravo to nije istina već poza. Tada su posjekli te divne mediteranske grmove zbog postavljanja ružne metalno - drvenene konstrukcije koja "glumi" internetsko- prezentacijskog centra projekta 'Civitas sacra" i nisu se građanima niti ispričali. Nisu pokazali ni trunke poštovanja prema stablima, baštini, izvornom ambijentu. Osim toga, da im je stalo do zelenog okoliša onda ne bi gdje god mogu u gradu sadili kaktuse umjesto mediteranskog bilja i drveća.

To što su se sada zakačili za akciju na nacionalnoj razini koja je "in" za sve one koji nemaju kratkotrajno pamćenje i koji nisu zaboravili bezočnu sječu pitospore oni će i dalje biti i ostati panjevi, ma koliko sadnica stabala sada podijelili....

Iz kategorije: Sridom u sridu

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3