Datum objave: 27. Studeni 2017

Razmišljanje šibenske neviste:Žene poduzetnice kroz poslovna druženja osnažuju jedna drugu

Karmen Jelčić
Karmen Jelčić

Naslušala sam se primjedbi kako nije u redu organizirati poslovna događanja isključivo za žene. Kao svi poduzetnici, bilo muškog ili ženskog roda, suočeni su s istim izazovima i problemima. To je možda istina kada se radi o samom poslu, ali žene uglavnom podmeću leđa kada se radi o bolesnoj djeci, ostarjelim roditeljima ili kućanstvu. Karin Shipman nedavno je tijekom predavanja u Šibeniku govorila o istraživanju koje potvrđuje ono što iz prakse i same znamo - u interesu je svakog društva da podrži i osnaži poduzetnice! Jedan od razloga je da žene zarađeni novac uglavnom troše na društveno korisne stvari poput edukacije djece, prehrane obitelji, kupnje regionalnih proizvoda, umjetničke projekte ili skrb za starije i nemoćne.

Drage moje žene prepoznajete li se? Iako se u ovim teškim vremenima tako ne čini i kod nas postoji svijest o važnosti osnaživanja žena u poduzetništvu pa tako i institucije koje ih aktivno podržavaju  Primjer je HGK koja osim korisnih informacija i edukacija poduzetnicama omogućava da svake druge godine, uz vrlo povoljne uvjete, sudjeluju na Kongresu poduzetništva žena jadransko jonskog područja. Radi se o manifestaciji za koju smatram da u moru raznoraznih poslovnih manifestacija predstavlja nešto posebno što želim s vama podijeliti.

 

Tako je i ove godine povodom posjeta 10. kongresu poduzetnica autobus krenuo iz Dubrovnika za Ravennu, kupeći usput putnice iz Splita, Šibenika i Pule. Vrijeme je bilo užasno, radi zatvorenog autoputa i stare ceste autobus mora vrludati sporednim cesticama. Međutim, u busu vlada pozitiva. Žene su uglavnom sretne su što su se uopće ukrcale, što su uspjele posložiti obiteljske i poslovne obaveze, što su kako, tako, suvislo spakirale kofere. Mnogi će pretpostaviti kako smo krenule na put radi shopping-a (naravno, ne bi bile žene a da nas ne raduje fini špeceraj ili originalna a povoljna vešta). No pravi motiv je doista profesionalan- nadogradnja kroz povezivanje s drugim poslovnim ženama, razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja. Nije da toga nema i u Hrvatskoj ali se po mom mišljenju prečesto svodi na površno umrežavanje uz razmjenu vizitki i par ključnih poslovnih informacija.

 

Kvaliteta poduljeg zajedničkog putovanja je mogućnost povezivanja žena na jednoj dubljoj razini. Tijekom duge vožnje autobusom bilo je vremena za samo-promociju ali i dobre volje za slušanjem i upoznavanjem suputnica – tko su, što i kako rade, za što se zalažu, koje probleme i rješenja imaju?
Cijelim putem, tijekom boravka u Italiji a da ne govorim o povratku vladala je iznimno pozitivna i poticajna „ženska“ energija. Sigurno je tome doprinijela činjenica da su u organizaciji sudjelovale pretežno žene koje su uložile mnogo truda i srca u to da bi druge žene mogle bezbrižno putovati, jesti, učiti, družiti se i kulturno uzdizati. Drugi razlog je po mom to što je većina poduzetnica izgradila karijeru i ličnost pa nema potrebu trošiti energiju na dokazivanje, nadmetanje ili podmetanje. Dapače, sve žene s kojima sam se družila težile su plemenitijim ciljevima od osnaživanja vlastitog ega – udruživanju, suradnji i sinergiji. Kvalitete koje su u hrvatskoj poslovnoj svakodnevici još uvijek rijetkosti. Sve takve žene po meni su predvodnice jedne nove poslovne kulture – tzv. „win-win“ poslovnih udruživanja. Umjesto da se žele nadmudriti po principu jednoj sve a drugima mrvice one teže obostranoj ili čak višestrukoj koristi uključujući širu poslovno-društvenu zajednicu.

 

Kako priliči studijskom putovanju trenirali smo socijalnu i emocionalnu kompetenciju, konstruktivnu suradnju te sposobnost održavanja kohezije grupe unatoč različitostima karaktera i pristupa (vrlo izazovno tijekom kreativnih razmimoilaženja!). Trenirali smo i trbušne mišiće zahvaljujući duhovitim Dalmatinkama koje su po meni bile poput šlaga na torti.

 

 

Mislim da nije bilo žene koja se unatoč fizičkom umoru nije osjećala življe, veselije i kreativnije. Poslovna rutina otupljuje um i umrtvljuje radni entuzijazam radi čega se moramo pomaknuti i odmaknuti! (sjetite se ove rečenice kada trebate argument za odlazak na studijsko putovanje).

Bez svježih poticaja nema inspiracije a bez inspiracije ni novih ili unaprijeđenih proizvoda/usluga niti rasta i razvoja. Na putovanju bez muža i djece (koji prirodno okupiraju našu pažnju kao magneti) žene mogu nesmetano upijati nove utiske, komentirati viđeno, uspoređivati domaće i strano, naći potvrdu za osobno djelovanje ili razvijati ideje kako nešto prilagoditi svojim uvjetima. Nove informacije tijekom predavanja, zanimljive diskusije, inspirativna mjesta na kojima smo bili , dojmljivi proizvodi i usluge koje smo konzumirali, kulturni i eno-gastro doživljaji – svakoga je nešto nadahnulo. Neprocjenjivo u doba kada tržište zahtjeva da nudimo nešto što je originalno, inovativno i kreativno.

 

Zbog svega toga studijsko putovanje u Ravennu višestruko isplatilo i nadam se da će nam se sljedeći put, možda motivirane ovim člankom, još više poduzetnica pridružiti. Na kraju bih željela potaknuti i muškarce da u tome podrže svoje poslovne i privatne partnerice jer ovakva ženska druženja nisu usmjerena protiv njih nego baš suprotno, za dobrobit sviju.