Datum objave: 23. Listopad 2015

Josip Kuštera: 8 strateških savjeta za brucoše na šibenskom Veleučilištu

Josip Kuštera
Josip Kuštera

 

1. Upoznajte faks što prije

Tako ćete izbjeći gubljenje vremena na traženje učionice, pogotovo ako žurite na predavanje, dobro će vam doći ako uz to još ne treba gubiti vrijeme na traženje predavaonice. Alii ostalih prostorija na faksu.

2. Upoznajte se

Upoznajte se s drugim studentima. Svaka pomoć je dobrodošla. Što više ljudi poznajete lakšeće vam biti snaći se ili dobiti pomoć kad vam zatreba. Također se možete povezati putem maila, grupa na društvenim mrežama ili chatovima. Tu je naravno i studentska mreža koja je idealna za povezivanje studenata, a i možete pronaći sve korisno na jednom mjestu.

3. Organizirajte se

U srednjoj školi nastavnici su vas lijepo vodili kroz sve zadatke, zadaće i obaveze koje morate izvršiti te podsjećali na datume i rokove. Na faksu profesori zadaju zadatke na početku i to je to, obično unaprijed za cijeli semestar i očekuju da budete spremni. Zato se dobro organizirajte kako biste stigli obaviti sve na vrijeme.

4. Idite na predavanja

Ovo se podrazumijeva, zar ne? Možda, ali spavanje i preskakanje onih predavanja u 8:00 ujutro će biti iskušenje. Kava i druženje će isto biti primamljivije od predavanja. Uz to što ćete lakše svladati gradivo na satu, dobit ćete i sve bitne informacije od profesora. Što očekivati na ispitu, promjene datuma i slično.

5. Upoznajte se sa profesorima

Iz ovog možete izvući samo korist. Pogotovo ako kasnije u semestru naiđete na poteškoće. Svi profesori imaju konzultacije u određeno vrijeme. Iskoristite to. Uvijek je bolje doći na konzultacije ako imate poteškoća ili pitanja nego im oduzimati vrijeme nakon predavanja ili na hodniku.

6. Držite se zlatne sredine

Studentski život je miks društvenih i akademskih događanja. Nemojte otići previše ni na jednu ni na drugu stranu, a neka vam moto bude: „study hard so you can play hard.“

7. Težite boljim ocjenama

Dok vam je u srednjoj školi težnja za većom ocjenom dolazila prirodno, na faksu bi se to ipak moglo promijeniti. Često ćete čuti rečenicu: „glavno da sam prošao“. Znajte da ipak postoje ocjene od jedan pa sve do čak pet. Prosjek će vam trebati, zato se brinite o njemu od početka.

8. Nemojte odugovlačiti

Možda vam u srednjoj školi nije bio problem čekati do zadnjeg trena, a ipak dobiti dobru ocjenu, ali takvo nešto nažalost neće funkcionirati na faksu. Sjećam se kad bih u srednjoj dobili deset stranica za naučiti pa bi se svi pobunili kako je to previše i nećemo stići sve naučiti. Na faksu dobijete skriptu od 200 stranica i nitko vas ništa ne pita, a to nije ni trećina gradiva. Zato, napravite sebi rokove i držite ih se.
 

Iz kategorije: Biti student u Šibeniku