Datum objave: 26. Rujan 2014

Kako se "slučaj Azimut" nadvio i nad svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Nedavni latentni sukob  između  šibenskog biskupa Ante Ivasa, koji se usprotivio  zabavnom životu na takozvanom greenstageu pokraj šibenske  katedrale  jer ne samo što to remeti mir stanara nego kao sadržaj nije primjeren  uz taj spomenik nulte kategorije  i vodstva Grada Šibenika koji  su takav sadržaj  na ovaj ili ona način "amenovali" nije ni zaboravljen ni rješen.  On je  neizravno  bio prisutan i na današnjoj  svečanoj  sjednici Gradskog vijeća, održanoj u povodu Dana Grada i blagdana  svetog Mihovila  i   to i u kratkoj poruci   u pozdravnom govoru šibenskog biskupa Ante Ivasa, ali i u  govoru šibenskog gradonačelnika Željka Burića u kojem je bilo  i naznaka  "mea culpa".

Naime, govoreći o tomu kako aktualna vlast vodi Šibenik gradonačelnik je izgovorio i riječi samokritike što je rijetkost  u govorimo političara. "U nekim stvarima smo pogriješili, ali i to je ljudski", kazao je u prvom dijelu svog govora gradonačelnik Burić. Nije elaborirao u čemu su pogriješili.  Možda nije ni bila prilika za to, ali  sve upućuje na to da  su to bile možda i riječi isprike, možda i neke vrste pokajanja, zbog eskaliranja slučaja Azimut oko kojeg su on i biskup ipak razišli.

Biskupov govor na svečanoj sjednici  bio je vrlo kratak i protokolaran i duhovan, ali i u toj kratkoj poruci namijenjenoj svim Šibenčanima, istina u prenesenom značenju, podsjetio je a to što ga muči poručivši  da u Šibeniku ima onih koji Šibeniku i Šibenčanima žele "iščupati dušu". Ne samo ja kao izvjestiteljica nego i mnogi drugi s kojima sam razgovarala  nakon sjednice uvjereni su da se ta poruka odnosila na "slučaj Azimut".

Analizirajući  te isječke iz jednog i drugog svečarskog govora  javljaju mi se asocijacije na način komuniciranja nekadašnjih  ljubavnika koji  su imali nekih problema u komunikaciji, ali ih nisu raščistili pa  su prvi susret u društvu, bio on prikladan ili ne, iskoristili za nastavak sporenja - onaj koji misli da je oštećen i dalje napada, a onaj koji je u međuvremenu shvatio  da je možda i pogriješio ili pak da želi nastaviti dobre donose  ne  želeći potencirati  vječno pitanje "tko je  kriv" ili "jesmo li možda to mogli izvesti i drukčije"  deklarativno priznaje  pogrešku.

Iz kategorije: Sridom u sridu