Datum objave: 17. Ožujak 2014

Orzo avec la lotte de la façon Sibenik

Rudolf Štefan
Rudolf Štefan

SASTOJCI  (PO OSOBI)

50 gramaorza

1/2 kapule

3 paprike različitih boja (za četiri i više osoba)

4 cheri pomidore

1/2 pola manjeg svježeg krastavca

jedna žlica jogurta

200 gramačistog kuhanog mesaraže

Malo maslinova ulja i kvasine

malo rige

sol i papar po ukusu

nekoliko češnjeva luka

začinsko bilje ružmarin i bosiljak, luk

 

PRIPREMA  

Orzo se na uobičajen način kuha u slanoj vodi da ostane blag al dente. U drugoj posudi u slanoj vodi začinjenoj bosiljkom, ružmarinom, lukom i nekoliko kapi kvasine kuha se raža.

Kada je orzo kuhano treba ga ocijediti i pokapati maslinovim uljem i kvasinom da se ne slijepi, a kuhanu ražu kada se ohladi treba očistiti od zaostalih komada kože i hrskavica tako da ostanu samo krupniji komadi čistog mesa.

Sada treba orzo pomiješati sa sitno sjeckanom kapulom, raznobojnim komadićima paprike i iskidanim listovima rige te povezati žlicom svježeg jogurta.

 

PRIJE IZNOŠENJA NA STOL

Na pijat se stavi primjerena količina orza s povrćem, odozgo se slože komadi mesa raže, jelo se ukrasi rigom i na polovice izrezanim cheri pomidorama te pokapa maslinovim uljem.

S ovim jelom dobro se slaže umak od karija.

 

VINO

Iako je ovdje riječ o umjetničkom postupku spravljanja dobrog na francuski način pri izboru vina treba posezati za francuskom vinskom kartom. Gledajući sastojke moglo bi se pomisliti da uz Orzo avec la lotte de la façon Sibenik najbolje prija bijelo vino, međutim kada ga se kuša već nakon prvog zalogaja ono traži crno vino i to ono iz susjedstva, recimo lasin obitelji Bibich iz Plastova.