Datum objave: 14. Ožujak 2014

Zašto je Kulturno vijeće Šibenika postalo javnosti bitno?

Diana Ferić
Diana Ferić

Izbor Daria Mikulandre za predsjednika  šibenskog Kulturnog vijeća,  tijela koje barem do sada, nije imalo  prevelik utjecaj  na kulturni život  Šibenika  izazvalo je nezadovoljstvo dijela  kulturne javnosti koja tvrdi da je riječ o čovjeku bez karijere u kulturi pa se stječe dojam da  je nametnut izvan demokratske procedure.  Njega je u Vijeće predložilo Društvo za očuvanje kulturne baštine “ Juraj  Dalmatinac” kao jedog od svojih osnivača. Imali smo prilike čuti  da oponenti  navode i  njegovu politička orijentacaciju kao razlog jer je rijel o  konzervativcu i članu HRAST –a .

 

Dodatnu sumnju unijela je izjava Zdenke Bilušić, članice tog novoosnovanog vijeća koja se na upit portal ŠibenikIn, izjasnila protiv takvog izbora pozivajući se na  Zakon i Pravilnik. “Po Zakonu o kulturnim vijećima, član vijeća, a kamoli predsjednik, mora biti ili predstavnik neke kulturne institucije ili ugledni umjetnik. Istina je kako je jedini doticaj s kulturom novoizabranog predsjednika, to što je od početka član Društva za očuvanje baštine Juraj Dalmatinac, ali da de facto nema prave veze s kulturom”, izjavila je. Zanimalo nas je je li na to upozorila  na konstituirajućoj sjednici Kulturnog vijeća na kojoj je Mikulandra, tajnim glasovanjem dobio većinu glasova. “ Naravno das am na to upozorila i dva puta pročitala te članke. Pametnom dovoljno. Dalje se nisam htjela nametati, ali mislim da  bi  to tijelo trebalo izgledati posve drukčije. Svaka čast udrugama u kulturi, ali mislim da one nemaju što  tražiti u tom vijeću”, potvrdila nam je Zdenka Bilušić.

Budući da  bi se iz slijeda događaja moglo zaključiti da  je politika  i  ovdje kumovala  upitali smo Mirjanu Žurić, pročelniku Upravnog odjela za kulturu Grada Šibenika kako je uopće  Kulturno vijeće formirano. “Poštujući  Zakon  i Pravilnik koji je donijelo  Gradsko vijeće gradonačelnik Burić je uputio poziv  svim  kulturnim institucijama i udrugama u kulturi  da imenuju svog kandidata za člana u Kulturnom vijeću. Dobili smo desetak prijedloga od kojih je izabrano sedmero članova Kulturnog vijeća koji su na  konstituirajućoj sjednici, tajnim glasovanjem, i to s pet od sedam glasova, izabrali Daria Mikulandru za predsjednika.  Drugih prijedloga nije bilo. Dakle, procedura je bila demokratska. Ako je netko za nekoga lobirao mi na to nismo mogli ni željeli utjecati. Politika s tim nije imala nikakve veze. Nije  mi  ni poznato da je taj problem istaknut na konstituirajućuoj sjednici”, kaže Mirjana Žurić.  

U gradskoj upravi ne žele na voditi i imena koja su dobili  na svoj poziv no, neslužbeno, doznajemo, da je  primjerice Muzej  Grada Šibenika predložio čovjeka pred mirovinu umjesto nekog od mlađih  kustosa, neki nisu prijavili nikoga i tako redom. Možda je upravo problem u odnosu kulturnih institucija prema tom tijelu. Da su ga one shvatile ozbiljnije i potrudile se  kandidirati ambiciozne kadrove i za njih se založitit možda bi i cijela priča bila drukčija. Najlakše je za sve okriviti politiku.No, ruku na srce, čini mi se da njima ovo tijelo uopće nije bilo  predmetom interesa.

Iz kategorije: Sridom u sridu