Datum objave: 16. Siječanj 2014

Šibenske lazanje s umakom od ćevapčića

Rudolf Štefan
Rudolf Štefan

 

Umak od ćevapčića

Sastojci:

5 komada ćevapčića

350 gpomidora

150 gkapule

0,02 lkvasine

10 gsoli

150 gšalše od pomidora

10 gtimijana

2 lista lovora

0,05 gmaslinova ulja

1 decilitarcrnog vina

 

Priprema:

Na maslinovom ulju pirjamo kapulu izrezanu na listiće dok ne dobije zlatnu boju. Pomidorama odstranimo kožu, izrežemo na krupne komade, dodamo zažućenoj kapuli, posolimo i kuhamo dok se ne počne stvarati kompaktan umak kojem dodamo crno vino pa nastavimo kuhati sve dok ono ne iskuha. Oprezno u umak umiješamo kvasinu, šalšu od pomidora i na krupne komade izrezane ćevapčiće.  Umak treba kuhati na laganoj vatri oko 3 sata. Nakon sat i pol kuhanja pola količine umaka usitnimo električnom miješalicom te nastavimo kuhati. Pri samom kraju kuhanja umak treba začiniti timijanom i lovorovim listom.

 

Bijeli umak s anisom

Sastojci:

2 komada zvjezdastog anisa

lovorov list

5 decilitaramlijeka

30 gškrobnog brašna (gustina)

jedna kapula

 

Priprema

Mlijeko s anisom, kapulom u komadu i listom lovora kuhamo na laganoj vatri. Kada je kuhano, treba ga procijediti pa vratiti na vatru, dodati gustin i kuhati još 10 do 15 minuta dok ne dobijemo željenu gustoću.

 

Domaća tjestenina

Sastojci:

25 dag oštroga brašna- tip 400

5 žutanjaka

4 gsoli

1 decilitarmaslinova ulja

malo tople vode

 

Priprema:

Sve sastojke izmiješamo i ručno mijesimo 20 minuta. Tijesto ostavimo u hladnjaku da se ohladi, a onda od njega oblikujemo listove lazanja. Njih treba kratko kuhati u slanoj vodi koju je dodano maslinovo ulje.  

 

Prije iznošenja na stol:

Na list lazanja obilno stavimo umak od ćevapčića, pokrijemo drugim listom lazanja, prelijemo bijelim umakom i, po želji, izdašno pospemo tvrdim naribanim sirom.