Sidebar Menu

Datum objave: 28. Veljača 2020

SUPERBOLID / Meteor eksplodirao u atmosferi iznad Hrvatske. Tutnjava uznemirila stanovništvo od Istre do Zagreba

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prema aktualnim informacijama tutnjavu koja je uznemirila stanovništvo Hrvatske od Istre do Zagreba te dijela susjedne Slovenije izazvao je meteor koji je izgorio u atmosferi iznad Hrvatske. Tutnjava ja posljedica probijanja zvučnog zida pri ulasku meteora u zemljinu atmosferu. Koliko se za sada zna meteor nije izazvao nikakve materijalne štete, a prema dojavama njegovi su ostaci pali na tlo na granici između Hrvatske i Slovenije. Žitelji Zagreba, Karlovca, Rijeke i Istre koji su u trenutku kada se začula tutnjava podigli pogled prema nebu mogli su vidjeti i užarenu kuglu na nebu, a neki su uspjeli i snimiti tu neobičnu pojavu. Kako se doznaje pripadnici Hrvatske meteorske mreže namjeravaju krenuti u potragu za ostacima meteora, a Zvjezdarnica u Višnjanu još provjerava što se stvarno dogodilo na nebu iznad Hrvatske.

Prema riječima Koradea Korleviča, jednog od vodećih hrvatskih stručnjaka za svemir i svenirske poave, riječ je o tzv "superbolidu" težine od oko 50 kilograma. Pojava je relativno rijetka, a učestala je približno jednom u 10 godina.

Iz kategorije: Hrvatska

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam