Datum objave: 22. Veljača 2020

HRVATSKA U OGLEDALU / Ni devet sudaca nije se moglo složiti oko pokliča "Za dom spremni" - 3 su bila za, 3 protiv, a 3 imaju svoje mišljenje

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Čak ni devet sudaca nakon iscrpuljuće rasprave nije se uspjelo složiti oko pokliča "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona i donijeti pravorijek smije li on tim pokličem započinjati svoju pjesmu ili ne smije, odnosno da li da li on, kada na koncertu klikne "Za dom spremni", narušava javni red i mir?

Devetorica sudaca podijelila su se baš kao Hrvatska u prvom krugu predsjedničkih izbora, naordski rečeno - na tri pole. Trojica su ocijenila da je Thompsonov ZDS kažnjiv, trojica da nije, a trojica su stala na stanovište da sve ovisi o kontekstu to jest da u jednom kontekstu ZDS može biti kažnjiv, a drugom kontekstu da je OK. 

Nakon što su devetorica sudaca Odjela za javni red i mir Viskog prekršajnog suda odigrala povijsno neriješenih 3 : 3 : 3, slijedi nastavak ZDS trakavice - konačna će odluka pasti na općoj sjednici svih sudaca Visokog prekršajnog suda na kojoj će pravorijek morati donijeti trust od 25 sudaca! Kako se razvija ova hrvatska tragikomedija neće biti iznenađenje ako rezultat bude spektakularan, recimo; 5 za, 5, protiv, 5 suzdržanih, 5 za kontekstualni pristup, a 5 za slobodni umjetnički pristup u tumačenju zakonitosti ZDS.

I dok se hrvatsko pravosuđe mučno hrva s žilavim problemom pokliča "Za dom spremni", naciju na beskrajno duhovit i zdrav zabavlja kninski VIS "Niprije" koji spaja stihove pjesme "Bojna Čavoglave" s najvećim svjetskim hitovima i "stavlja ih u usta" najpoznatijim svjetskim bendovima i pjevačima.

A što znači ime Niprije? Neki smatraju da je riječ o mitološkim bićima iz predslavenske mitologije. Drugi su bliži tumačenju da su Niprije tajanstvene vile s Dinare, a nekima je draže tumačenje da su Niprije vodene nife iz kninskih Šarenih jezara. Ništa od toga nije točno. Niprije su genijalna dosjetka ekipe iz Knina koja je svoj VIS(Vokalno instrumentalnom sastavu op.a. za mlađe od 50 godina) dala ime Niprije spojivši dvije riječi iz šeste strofe pjesme "Bojna Čavoglave":

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije
Nećete u Čavoglave, niste NI PRIJE
Nećete u Čavoglave, niste NI PRIJE

U to ime evo kako "Bojna Čavoglave" zvuči u interpretaciji megapopularne "Metalice":

 

Video

Iz kategorije: Hrvatska