Datum objave: 19. Siječanj 2020

GLAS KONCILA / Gaženje istine i pravde u kojem sudjeluje vlast dovodi u pitanje Republiku Hrvatsku, njen smisao i opstanak

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pogažena istina, a s njom i pravda, nasilje je koje dovodi u pitanje pravni poredak, a kad u tomu sudjeluju tijela javne vlasti, dovodi se u pitanje cjelokupni državni ustavnopravni poredak, odnosno Republika Hrvatska. To je sukus komentara Ivana Miklenića, urednika katoličkog tjednika "Glas Koncila" čiji je vlasnik Nadbiskupski duhovni stol.

Te riječi koje dolaze iz katoličke crkve precizno poput kirurškog noža seciraju hrvatsku stvarnost i pokazuju njenu nutrinu ugroženu metastazama laži, korupcije, uhljebništva, kriminala, licemjerja i nepoštivanja ni jedne od 10 božjih zapovjedi. Pojednostavljeno rečeno "Glas Koncila" izravno ukazuje na vlast kao maligno tkivo koje širi metastaze koje ugrožavaju smisao i bit pa čak i sam opstanak Republike Hrvatske. Povod za takav komentar, slučaju Dječje bolnice u Zagrebu i smjena njenog ravnatelja Nogala na temelju neistina i insinuacija, po svenu sudeći bila je tek je kap koja je prelila čašu čak tradicionalno opreznom Kaptolu. Naime Ivana Miklenić nakon upozorenja da se u toj bolnici nije baš ništa događalo od onoga za što je ravnatelj bio optužen i smijenjen kao i da je nalaz ostao skriven od javnosti, kaže:

-Takvo nečuveno postupanje primjereno i često uobičajeno u komunističkom poretku, urodilo je uz ostalo i zavjerom protiv istine, te dodaje:

Ne može opstati država u kojoj je lažna optužba dovoljna za skidanje nečije glave, odnosno država u kojoj lažna optužba uživa snagu očite istine te se onda po njoj postupa ostavljajući zainteresiranu javnost u neznanju i zabludi.

U slučaju Srebrnjak nije žrtva samo smijenjeni ravnatelj, nego je žrtva istina, koja je grubo pogažena, iznakažena i prognana, a u drugom koraku žrtva je i pravda. Koliko je malo važna istina očituje i činjenica da Nogalo inspekcija Ministarstva zdravstva i HZZO-a nije deset dana objavila javnosti što je otkrila na Srebrnjaku.

Sve to otkriva koliko je stvarno malo stalo i političarima i medijima do istine, što znači i do pravde, ali i do hrvatske javnosti. Svako postupanje u kojem je najprije pogažena istina, s njom ujedno i pravda, očito je nasilje koje dovodi u pitanje i pravni poredak, a kad u takvu postupanju sudjeluju tijela javne vlasti, dovodi se u pitanje cjelokupni državni ustavnopravni poredak, odnosno Republika Hrvatska.

Mnogo je slučajeva u Hrvatskoj da se odluke donose na temelju neistine, lažnih optužaba u službi konkretnoga pojedinačnoga ili grupnoga interesa, a žrtve, premda je istina na njihovoj strani, ostaju žrtve, no vrlo je izvjesno da je još više takvih postupanja za koja javnost nikad i ne dozna jer su žrtve, što snagom moćnika, što snagom medija, onemogućene izreći istinu.

Dovoljno je podsjetiti da baš u svakoj koruptivnoj radnji - a razborito je pretpostaviti da ih u Hrvatskoj ima nedopustivo previše - uvijek uz neku konkretnu osobu ili tvrtku strada i istina i pravda. Ima i slučajeva da istina dođe na vidjelo, katkad i godinama kasnije, no malo je vjerojatno da ta istina onda dođe do svih onih koji su bili obmanuti.

Republika Hrvatska ni na kojem društvenom području ne može stvarno napredovati dok polazište svakomu postupanju ne bude istina, koja je ujedno preduvjet pravde, no je li i političarima i medijima stvarno stalo da Hrvatska napreduje?

Iz kategorije: Hrvatska