Datum objave: 20. Studeni 2019

POTPORA PROSVJETARIMA U ŠTRAJKU: MIRO GAVRAN -bolju budućnost možemo izgraditi samo uz dostojanstven tretman učitelja, nastavnika i profesora

Diana Ferić
Diana Ferić

Suprotno očekivanju premijera Andreja Plenkovića i cijele hrvatske  vlade, koji kapriciozno ne želi sjesti za stol s predstavnicima nastavnika i profesora koji su u štrajku, da će im padati potpora u javnosti što štrajk bude dulje trajao osobno se javljaju ugledni stručnjaci koji izravno podržavaju prosvjetare u zaštiti svoje profesije i dostojanstva. Jedan od njih je i najprevođeniji hrvatski književnik Miro Gavran.

" Kao dijete seoskih učitelja bio sam dobro upoznat s problemima i težinom posla prosvjetnih radnika, a ostao sam i do danas senzibiliziran za njih. Mišljenja sam da bolju budućnost Hrvatske možemo izgraditi samo uz dostojanstven tretman učitelja, nastavnika i profesora, što podrazumijeva i povećanje njihovih plaća. Stoga podržavam ovaj štrajk, kao i zahtjeve da naša država uloži još veća sredstva u izgradnju i obnovu škola, te nastavnih pomagala kako bi i prosvjetni radnici i učenici imali bolje uvjete za rad", kaže on.

Generalni štrajk na snazi je od jučer. Sindikati su najavili kako prekidaju cirkularni štrajk te da će sve škole u zemlji štrajkati do ispunjenja zahtjeva. Ne odustaju od zahtjeva za povećanjem koeficijenta za 6,11 posto.

Proteklih se tjedana mnogo raspravlja o plaćama učitelja i profesora. Plenković i vlada tvrde jedno, sindikati i učitelji drugo. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u odgovoru za Index prije koji tjedan ustvrdilo je da je prosječna neto plaća svih nastavnika u svibnju 2019. godine iznosila 7135 kuna neto, piše Inde.hr.

"Prosječna plaća 7135 kn neto se odnosi na sve učitelje i nastavnike (VSS, VŠS i SSS) za svibanj 2019. godine koji rade puno radno vrijeme. U navedeni iznos nisu uključene plaće ravnatelja, već samo plaće učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola", stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja za Index. Brojni učitelji tada su na društvenim mrežama pisali kako bi voljeli imati takvu plaću.

Razlika u visini plaće gotovo 6000

Portal srednja.hr pitao je Ministarstvo jučer kolika je najveća plaća, a kolika najmanja plaća koju je dobio jedan nastavnik.

Dobili su sljedeće podatke.

Najveća plaća 11.035,27 kn neto

Najveća plaća ispaćena učitelju/nastavniku za rujan 2019. iznosila je 11.035,27 kn neto, a dobio ju je nastavnik savjetnik, čiji je koeficijent složenosti poslova 1,614. Druga po redu najveća plaća iznosila je 10.566,27 kn, a dobio ju je također nastavnik savjetnik (koeficijent složenosti poslova 1,614). Treću najveću plaću dobio je učitelj defektolog savjetnik (čiji je koeficijent složenosti poslova 1,676), a iznosila je 10.487,65 kn.

Iz kategorije: Hrvatska