Datum objave: 20. Studeni 2019

JOGA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU:Svjetsko lice duhovnosti, dobrotvor i humanist dolazi u Split

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad pod Marjanom ugostit će jednog od najvećih duhovnih učitelja današnjice, poznatog kao utemeljitelj sustava Joga u svakodnevnom životu te svjetski priznatog dobrotvora i humanista Mahamandalešvara Paramhans Svami Mahešvaranandu – Višvaguruđija.

Ove godine obilježava se 35 godina djelovanja sustava Joga u svakodnevnom životu u Hrvatskoj, a ovoj lijepoj obljetnici dodatnu važnost daje činjenica da se ove godine također obilježava točno 50 godina tog sustava u Europi. Jedinstvo tih dviju važnih obljetnica na najbolji će način obilježiti dolazak autora sustava u Hrvatsku, Mahamandalešvara Paramhans Svami Mahešvaranande – Višvaguruđija, jednog od najvećih duhovnih učitelja današnjice koji će posjetiti naš glavni grad nakon čega će doći i u jednodnevni posjet Splitu. U našem gradu održat će predavanje na Medicinskom fakultetu 25. studenog te Molitvu za mir 26. studenog.

Višvaguruđi je autor sustava vježbi ukorijenjenog u drevnom znanju joge koje blagotvorno djeluju na tjelesno, mentalno i duhovno zdravlje, primijenjenih u današnjem modernom (zapadnjačkom) životu. Taj sustav je izvanredno dobro prihvaćen u cijelom svijetu jer po njemu vježbaju milijuni ljudi, a popularnost njegova tvorca dobro ilustrira činjenica da je do sada Višvaguruđi čak 50 puta proputovao oko svijeta. Njegova mudrost i znanje, ali i jednostavnost kojom tumači kako u praksi možete poboljšati svoj život glavni su razlog zbog kojeg je cijenjen na svim kontinentima. Međutim, vježbe joge samo su osnova njegova učenja, jer je kao nasljednik jedne od najstarijih i najcjenjenijih duhovnih loza Indije, autor i mnogih mirovnih aktivnosti, inicijativa za zaštitu okoliša, ljudi i životinja, te edukativnih i humanitarnih projekata. Izvorno znanje joge i odgovor na pitanje kako nam joga može pomoći da živimo zdravije i sretnije imamo prilike dobiti iz prve ruke u Splitu, u susretu s učiteljem koji uvijek nalazi inspiracije za objašnjenje jednostavnosti i primjenjivosti svog sustava u - svakodnevnom životu.

I u Hrvatskoj su kroz 35 godina satove „Joge u svakodnevnom životu“ prošle stotine tisuća ljudi, a mnoge je od njih na početak vježbanja potaknuo upravo susret s autorom ovog sustava. Od 1984. kada je Višvaguruđi prvi put posjetio Hrvatsku do danas su članovi Udruge uspostavili centre u osam gradova u Lijepoj našoj, a u njima danas radi veliki broj licenciranih joga instruktora za što su prošli višegodišnju edukaciju. Tako je i u Splitu gdje splitski centar, danas s adresom u Dubrovačkoj ulici, radi više od dvadeset godina, a neke njihove akcije poput besplatnog ljetnog vježbanja joge na Bačvicama poznate su i širem sloju građana.

Obilježavajući svoj poseban jubilej organizatori iz Joge u svakodnevnom životu pripremili su višednevni program događanja koji počinje trodnevnim programom u Zagrebu, a čiji je završetak u Splitu. Javno predavanje održat će se u amfiteatru Medicinskog fakulteta 25. studenog u 18 sati (Križine), a dan nakon toga održat će se i Molitva za mir ispred stabla masline kraj Zlatnih vrata koju je Višvaguruđi s predstavnicima grada posadio prije deset godina. Detaljno: https://www.yoga-in-daily-life.hr/aktualno/610-joga-u-svakodnevnom-zivotu-35-godina-u-hrvatskoj

Iz kategorije: Hrvatska