Datum objave: 12. Studeni 2019

UVODI SE DJEČJA KARTICA: Znate li tko će je i kako moći koristiti?

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska vlada  uvodi dječje kartice kojima će roditelji moći ostvariti razne popuste i pogodnosti.

Kartice će biti u digitalnom izdanju, a na njih će pravo imati svi roditelji - neovisno o visini plaće ili broju djece, javlja Dnevnik.hr.

Kartice će se od travnja iduće godine moći koristiti u željezničkom prometu, muzejima, kazalištima, nacionalnim parkovima...

Ministarstvo želi što veći broj partnera

"Paralelno ćemo raditi na uključenju što većeg broja privatnih partnera, može to biti od trgovaca automobilima, pružateljima određenih usluga, dakle sve one benefite koje roditelji trebaju za svoju djecu", rekao je Ivica Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

"Uglavnom hrana i odjeća za djecu je dosta skupa i tu nam većina novca i odlazi", tvrdi Zagrepčanin Ilija.

"Odjeća, možda neki školski pribor i tako", kaže Miroslava iz Zagreba.

Dalibor iz Križevaca pak misli kako će to možda malo pomoći roditeljima, no da neće imati nekog velikog efekta. On ima ideju i što bi imalo većeg efekta.

"Veće plaće, da imaju svi posla i da su svi zadovoljni", smatra Dalibor.

Iako pozdravlja najavljenu mjeru, demograf Stjepan Šterc sumnjičav je oko mogućnosti te promjene u posljednjoj godini vladinog mandata.

"Kad je najava u nekakvoj budućoj varijanti i kad je najava, kad se još uvijek ne zna što zapravo roditelji mogu uz tu karticu kupiti i uz kakav popust, onda mi to više sliči zapravo na predizborno obećanje koje će se u nekakvoj doglednoj budućnosti ostvariti po jednom ili drugom modelu", objašnjava Šterc.

Besplatne kartice

U Hrvatskoj je prema zadnjem popisu stanovništva najveći broj obitelji s jednim djetetom. Njih je više od 400 tisuća. Obitelji s dvoje djece je gotovo 320 tisuća. Najmanje je onih obitelji koje imaju troje ili više djece - tek 112.380.

Dječje kartice bit će besplatne i dostupne putem sustava e-Građani, u obliku mobilne aplikacije. Moći će ih koristiti svi roditelji, neovisno o broju djece i visini primanja, prenosi Index.hr.

Iz kategorije: Hrvatska