Datum objave: 13. Ožujak 2015

I Branko Lustig ustao protiv načina obračuna s Milanom Bandićem

Diana Ferić
Diana Ferić

Branko Lustig filmski producent i redatelj, dr. Slobodan Lang i Zdravko Tomac tri su prva potpisnika peticije 'Stop političkim hapšenjima' koju je pokrenuo Klub liste grupe birača Milana Bandića kako bi dao potporu gradonačelniku koji se nalazi u Remetincu, piše tportal.

Osim u Praškoj pet gdje su prostorije Bandićevog kluba, peticija će se moći potpisati i na središnjem gradskom trgu ali i putem interneta.

Govoreći o peticiji Branko Lustig, koji od povratka iz SAD u Zagreb organizira Festival židovskog filma i dobiva dotacije iz Grada, kazao je da nije bilo Bandića da festival nikada ne bi bio održan.

Usporedio je Bandićevo uhićenje s događajima koji su se događali za vrijeme holokausta. 'Ovo što se danas događa manje ili više nekako miriše na ona vremena. Dali to što se događa u Zagrebu je neki odjek događaja iz Pariza, Londona, Litve, Mađarske, Poljske ili nije, ja ne znam, ali sve miriše na to i zato sam se osjećao kao poštovatelj svih onih šest milijuna koji su nestali u holokaustu koji su politički nestali sa Zemlje. Osjećao sam potrebu da potpišem ovu peticiju', kazao je Lustig.

Slobodan Lang je pripomenuo kako ovo što se događa diljem Hrvatske nije pravna država i da se ne smije dozvoliti oduzimanje prava na stvaranje pravne države.

'Ne dajte prednost pravu pred pravdom, ne smije se dopustiti da se legalno stavi ispred legitimnog. Stepinac je pravno osuđen i Hrvatsko proljeće je pravno osuđeno, i zakoni o holokaustu su bili pravni ali ne i pravedni', naglasio je Lang.

Dodao je kako je Bandić dobar čovjek i kako Hrvatska neće znati pretvoriti dobre ljude u snagu nego će dati prednost lošem. 'Takva Hrvatska nema šanse', poručio je.

Podsjetimo, Državno odvjetništvo ustvrdilo je u četvrtak, reagirajući na medijske napise i izjave Bandićevih pristaša, da se Uskok nije vodio 'nikakvim kalkulacijama i određivanjem tajminga' kada je zatražio vraćanje Bandića u zatvor, kao i da mu država naplati jamčevinu od 15 milijuna kuna uz koju je ranije pušten da se tijekom istrage brani sa slobode.

Zahtjev za povratkom u Remetinec Uskok je potkrijepio sumnjama da je Bandić, od prosinca 2014. do veljače 2015. od svjedoka ispitanog u Uskoku 'u dva navrata zatražio da promijeni iskaz' kao i da 'potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti'.

Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i vlastoručno potpisao antedatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi i da Zaklada nije njihov vlasnik, već su njegova imovina.

 
 
 

 

Iz kategorije: Hrvatska