Sidebar Menu

Datum objave: 25. Veljača 2015

Profesori Hrvatskog zarađuju i do 5 puta veće plaće predavajući u inozemstvu

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Profesori hrvatskog jezika u Hrvatskoj dijele sudbinu svih svojih kolega prosvjetnih radnika. Rade za male plaće koje im isplaćuje Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta. Ali ako odu u inozemstvo i predaju hrvatski jezik djeci hrvatske dijaspore plaće, koje će im i dalje isplaćivati hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta naravno iz hrvatskog državnog proračuna bit će im čak četiri do pet puta veće. Dakle učitelj ili profesor hrvatskog jezika koji hrvatski jezik predaje djeci hrvatske dijaspore u Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji i Slovačkoj ima zajamčenu plaću od oko 9100 kuna, stotinjak kuna više u Australiji, u Njemačkoj oko 12 tisuća kuna, na Novom Zelandu oko 13 tisuća kuna, a u Švicarskoj čak 23 000 kuna.
Škole koje pohađaju djeca hrvatske dijaspore postoje u 20 zemalja, pohađa ih oko 7000 učenika, a hrvatski jezik im predaje oko 320 učitelja. Hrvatska će za plaće učitelja u inozemstvu ove godine izdvojiti više od 21 milijun kuna. I na kraju malo bolja vijest – natječaj za radna mjesta učitelja hrvatskog jezika u inozemstvu još je otvoren jer sva radna mjesta nisu popunjena.

Iz kategorije: Hrvatska

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.