Datum objave: 04. Veljača 2015

Picula nakon povratka iz SAD-a: Razgovori o TTIP-u i situaciji na istoku Europe i Balkanu

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula boravio je tjedan dana u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa slovenskim kolegom Alojzom Peterlom (EPP).

"Ovom dvostranačkom misijom u SAD-u, kolega Peterle i ja željeli smo potvrditi zajednička stajališta oko kojih surađujemo u Europskom parlamentu. Želimo svjedočiti da u ovom sazivu funkcionira koalicija i podrška paketu reformi u Europskom parlamentu iza kojega stoji politička skupina gospodina Peterla (pučani), moji socijalisti i demokrati te liberali. Tijekom našeg posjeta UN-u, Pentagonu, State Departmentu i Kongresu, razgovarali smo s američkim dužnosnicima o nizu problema koje Europska unija mora rješavati u sljedećih pet godina, a pogotovo onima s druge strane svojih 15 000 kilometara dugih vanjskih granica," kazao je u komentaru posjeta Picula.

Picula i Peterle su kao šefovi europskog Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom, odnosno Makedonijom održali predavanje na Sveučilištu Columbia u New Yorku i bili glavni govornici okruglog stola "Istočno susjedstvo EU i ukrajinska kriza" na sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu, gdje je održan i bilateralni sastanak s Danom Hamiltonom te Andrasom Simonyem iz Centra za transatlantske odnose.

U State Departmentu Picula se sastao sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyt Brianom. Razgovarali su o poziciji SAD-a prema krizi na istoku Europe, ali i mogućnosti obnovljenog interesa Amerike za zbivanja na Zapadnom Balkanu. Energetski izazovi, nastali kao rezultat izmijenjenih geopolitičkih prilika i krize u Ukrajini, također su bili tema. "Izgradnja LNG terminala na Krku prepoznata je kao strateški projekt, kojem se mora dati prednost jer predstavlja primjer sigurne opskrbe", naglasio je Hoyt.

Vizni nereciprocitet

Briefing o TTIP-u, čija osma runda pregovora upravo traje u Bruxellesu, bio je važan dio programa. Na sastanku s EU ambasadorom u SAD-u Davidom O’Sullivanom, zastupnik Picula ukazao je na jasan slučaj viznog nereciprociteta SAD-a spram pet članica Europske unije, među kojima je i Hrvatska. "Preduvjet slobodnom kretanju roba mora biti slobodno kretanje građana", istaknuo je Picula.

Nakon što su čuli američku poziciju o "opuštenoj" regulaciji roba i usluga, zastupnik Picula je naglasio da EU u pregovorima mora zadržati svoje prehrambene standarde: "Interes Hrvatske je da ostane slobodna od GMO-a i da naši proizvođači nastave raditi u čistom okolišu." Podsjetivši na važnost uvrštavanja oznake geografskog porijekla proizvoda u TTIP sporazum, Picula ističe " da će se upravo po tome moći raspoznavati naši izvorni proizvodi – kvalitetom i specifičnim karakteristikama, ogromnom potencijalu koji Hrvatska svakako ima. Ovakvo registriranje pruža priliku domaćim proizvođačima da učinkovitije funkcioniraju na tržištu i ravnopravno pariraju drugim proizvodima svjetskoga glasa".

U tom se dijelu programa Picula priključio Izaslanstvu S&D grupe, predvođene predsjednikom grupe Gianniem Pittelom i predsjednikom Odbora za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta, Berndom Langeom. TTIP je bio i tema sastanka s američkim predstavnikom za trgovinu, Michaelom Fromanom, nakon čega su zastupnici sudjelovali na konferenciji o "Transatlantskoj strategiji za europski istok".

"Države Zapadnog Balkana i Istočne Europe danas trebaju stalnu potporu SAD-a i Europske unije, kako bi prevladale trenutne probleme i aktivno napredovale prema zajedničkoj europskoj budućnosti. Politika i priroda ne vole zrakoprazan prostor. Ako Europska unija ne popuni taj prostor - netko drugi će; a Rusija i Turska već igraju određenu ulogu u regiji." rekao je Picula na sastanku u Pentagonu, gdje se sastao s Adamom Lovingerom.

Picula je zadnjeg dana boravka sudjelovao na konferenciji "Demokratska dimenzija i uloga Europskog parlamenta kao preduvjet za uspjeh TTIP-a", s kolegom Berndom Langom kao glavnim govornikom. Prije polaska za Bruxelles, održani su zadnji sastanci u američkom Kongresu sa supredsjedateljicom kongresne skupine za Hrvatsku zajednicu, zastupnicom Janice Hahn te s predstavnicima Nacionalnog demokratskog instituta. 

Iz kategorije: Hrvatska