Datum objave: 04. Siječanj 2015

Žustri TV duel Josipovića i Grabar Kitarović u kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora

Diana Ferić
Diana Ferić

Završilo je prvo sučeljavanju u drugom krugu predsjedničkih izbora na RTL televiziji između Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića koje je proteklo u žustroj raspravi prepunoj međusobnog optuživanja.Oba kandidata su započeli nastup vrlo samouvjereni, a tijekom nastupa su vrlo energično replicirali jedno drugome, a Ivo Josipović je na trenutke i nervozno opominjao voditelja da mu se čini da nije dovoljno pratio njegov rad, piše tportal.

 

Podsjetimo sučeljavanju je prethodina vatrena uvertira međusobnih optužbi iz dva tabora. Prvi je tenzije podignuo saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić koji je pozvao građane da iziđu na izbore i glasaju 'protiv koruptivne skupine - HDZ-a', optuživši HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović za duboke i čvrste veze s 'lopovskom skupinom i pljačkaškom grupacijom'. Stazić je podsjetio da je Ivo Sanader politički mentor Kolinde Grabar Kitarović. Nastavilo se intervjuom premijera Zorana Milanovića RTL-u, u kojem je ovaj optužio HDZ da stoji iza braniteljskog prosvjeda koji traje već više od dva mjeseca. Simbiozu HDZ-a, branitelja i dijela biskupa nazvao je destruktivnim koktelom.

Ni iz HDZ-ova tabora nisu ostali dužni te su poručili da je Stazić 'čovjek koji je za sedam kuna ljetovao na Brijunima, posljednja osoba koja bi mogla govoriti o korupciji i iskorištavanju države u te svrhe'. Optužili su Ivu Josipovića, predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića te SDP-ova zastupnika Nenada Stazića za 'stvaranje atmosfere izvanrednog stanja'.

U napetoj atmosferi punoj optužbi proteklo je i sučeljavanje.

20.00 Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović odmah na početku je žestoko napala protukandidata Ivu Josipovića kazavši da je proteklih pet godina bilo pet najgorih godina u povijesti Hrvatske. I da ne zna na osnovu čega traži novi mandat. Josipović je odgovorio da su birači u zatvoru Remetinec njega stavili na zadnje mjesto, a Grabar Kitarović na prvo i da zato trebam dobiti još jedan mandat.

20.10 Na pitanje da li je potrošio previše novca Josipović je pozvao da se utvrdi točnost podnesenih izvješća jer se njemu čini da plakata i reklama ima jednako. Brzo mu je replicirala Grabar Kitarović kazavši da je sve transparentno.

20.14.' U mandatu Ive Josipovića je bilo više ovrha i deložacije nego  ikad prije', kazala je Grabar Kitarović. također je kazala da je HDZ odgovoran za donjošenje zakona o nezastarijevanju privatizacijskog kriminala. Na to joj je Josipović odgovorio da je HDZ to napravio nakon njegova pritiska i pritiska javnosti.

20. 17 Josipović se pohvalio kako je jedan od njegovih glavnih uspjeha uvrštavanje LNG terminala na listu prioritetnih projekata Europske unije. Grabar Kitarović mu je replicirala kako to ako je bio u SAD-u i progurao projekt kada nema ni jedne američke firme koja se prijavila na natječaj za koncesiju za istraživanje nafte u Jadranu.

20.21 Grabar Kitarović je odgovarajući na ideju predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da bi se predsjednik trebao birati u Saboru kazala da je to rečeno u neformalnom razgovoru te će to možda biti tek nakon što ona odradi dva mandata.

20.24 'Odbacujem insinuacije o bilo kakvom zauzimaju Stjepana Mesića za mene', kazala je Grabar Kitarović odgovarajući na pitanje o njegovu navodnom zauzimanju za nju kada je otišla za veleposlanicu u Washington. Josipović je dometnuo da je nemoguće postati veleposlanik bez odobrenja premijera, a tadašnji premijer je bio Ivo Sanader.

20 27 Josipović je predbacio KGK ponovno da je bila u Sanaderovoj vladi a ona je uzvratila: 'Vi ste posljednja osoba koja o tome može govoriti, jako dobro znate da nisam sudjelovala u nikakvim koruptivnim aktivnostima, a za razliku od toga vi i dalje stojite uz Zorana Milanovića, odgovorila mu je Grabar Kitarović'.

20.30 'Jesam za uvođenje neke vrste obveznog i poluobveznog vojnog roka' rekla je Grabar Kitarović dok je Josipović protiv. 'Mislim da bi dobro došlo nekih mjesec ili dva vojne obuke i da ona bude plaćena. Osobno sam prolazila vojnu obuku više puta', kazala je Grabar Kitarović. 'Hrvatskoj ne treba obavezni vojni rok jer bi se cijela Hrvatska digla kad bi trebalo kao što se digla i '91 godine' kazao je Josipović. Grabar Kitarović je naglasila da je SDP '91 godine predao oružje JNA koja je napadala Hrvatsku.

20.32 Odlikovanja su više dobivali podobni nego sposobni rekla je Grabar Kitarović, a Josipović je uzvratio da je većinu odlikovanja dodjelio na prijedlog građana.

20.38 Grabar Kitarović smatra da bi preseljenjem ureda u Visoku došlo do značajnih ušteda, a Josipović manevrira i tvrdi da preseljenje nije posao predsjednika nego možda predstojnika. 'Ušteda će biti barem za 10 milijuna kuna sa 43 milijuna kuna',kazala je Grabar Kitarović.

20.40 Prilikom kojih odluka ste se ugledali u Tuđmana? 'To su bila drugačija vremena. Mislim da je Tuđman velika povijesna figura sa dobrim i lošim stranama. Predsjednik Tuđman je bio posvećen poslu i ljubavi prema domovini - U Tuđmana se treba ugledati po pitanju zajedništva. Dosta je bilo ustaša i partizana i vraćanja u prošlost. Treba nam nacionalni konsenzus i tu Tuđman može biti uzor - rekla je Grabar Kitarović.

20.46 Grabar Kitarović brani dobre strane vlade Ive Sanadera. 'Odgovorno tvrdim da se radilo i dobro'. Josipović je tu vladu prozvao najgorom u Europi u povijesti. Ne znam kako se dobro može govoriti o vladi koja je ukrala 90 milijardi', kazao je Josipović.

20.48 Grabar Kitarović tvrdi da vladi Tomislava Karamarka ne bi dozvolila ni jedan kvartal u recesiji bez da sazove sjednicu Vlade. Josipović je na to kazao da se lijepo u kampanji vidjelo koliko je Grabar Kitarović neovisna o Karamarku i Vasi Brakiću od čijih se izjava poput tvrdnje da je hrvatska pomirba gotova. Na to ga je Grabar Kitarović zamolila da gospodina Brkića ne zove Vaso jer mu smeta i svima moramo pristupati s uvažavanjem.

20.50. Grabar Kitarović ne vjeruje u ankete koje govore da je Karamarko najomraženiji političar u Hrvatskoj. Podbola je Josipovića da je on otvoren za razgovor za razliku od Josipovića koji se boji nazvati Milanovića. 'Šteta što Josipović nema s Milanovićem takav odnos kao ja s Karamarkom', kazala je Grabar Kitarović.

20.55 Grabar Kitarović je na Milanovićeve optužbe da je koristila vladin avion, dok je bila ministrica, odgovorila da to nije istina i da ga je koristila svega nekoliko puta. Kaže da je uglavnom koristila redovne linije. S druge strane Josipović je suzdržano odgovorio treba li kazniti ministricu Pusić jer je se po njegovom mišljenju iz medija ne može saznati istina je li njen potez bio potreban

21.00 'U mandatu gospodina Josipovića imamo više ovrha nego što smo ih ikada imali u povijesti Hrvatske', kazala je Grabar Kitorović i traži da se uvede moratorij na ovrhe građanima.

21.02 'Briga o čovjeku je ono u čemu smo se složili gospodin Sinčić i ja' rekla je Grabar Kitarović, na što joj je Josipović kazao da "nariče" nad siromaštvom za koje je uglavnom kriv HDZ i njegove Vlade. 'Sinčić je mladi čovjek koji je prepoznao probleme. Moj program i konkretni koraci su pokazali da se može pomoći građanima', rekao je Josipović.

21.05 'Kada je riječ o ekonomiji Kolinda Grabar Kitarović od predsjednika očekuje da čini čuda, a kada je riječ o korupciji ne bi trebao reagirati', kazao je Josipović na repliku Grabar Kitarović da se želi miješati u rad DORH-a.

21.10 Pozvala bi Tomislava Nikolića na inauguraciju i iskoristila priliku kako bi započela rješavanje otvorenih prilika na temelju povelje UN, dobrosusjedstva i politike čistih računa. Upravo za mog mandata su započeti procesi koje bi Grabar Kitarović pokrenula poput povratka kulturnog blaga i rješavanja granica.

21.14 Josipović ne bi išao u Srbiju dok se ne srpske vlasti ne ograde od Šešeljevih izjava. Grabar Kitarović mu je poručila da je reakcija na Šešeljevu retoriku bila zakašnjela.

21.15 Grabar Kitarović je suzdržana oko priznanja Palestine. 'Moramo stajati uz naše saveznike i ići na priznanje kada se za to steknu uvjeti', kazala je Grabar Kitarović. Josipović smatra da je međusobno priznanje Palestine i Izraela jedina racionalna politika koja može dovesti do mira.

21.17 'Nije poanta da branitelji odu kućama. Bila bi tamo svakoga dana dok se to pitanje ne riješi. Problem je u bešćutnoj vladi koja ne razumije njihove probleme', , kaže Grabar Kitarović. Josipović kaže da je vlada prije ove kriva za probleme branitelja. Kazao je i da je dio branitelja na žalost izmanipuliran.

21.22 Ivo Josipović: Plaća mi je oko 21 tisuću kuna.
Kolinda Grabar Kitarović: Ne mogu vam reći kolika mi je plaća u NATO, ali je daleko ispod 20 tisuća eura koliko se govorilo. Ugovor s NATO-om mi istječe 3. Srpnja.

21.23. Jospović ne vidi problem u tome što je ustavne stručnjake angažirao kao predsjednik pa potom njihov radi iskoristio kao svoj predizborni program.

21.24 'Drago mi je što je Torcida u jednom trenutku ujedinila sjever i jug Hrvatske u borbi za prava navijača'. kaže Grabar Kitarović.

21.25 'Neko zna pravni put i sposoban se izboriti prava, u granicama zakona učinio bi sve da zaštitim svoju imovinu', kazao je Josipović odgovarajući na pitanje da li opet izvukao novac iz Štedionice Zlatica.

21.26 Grabar Kitarović kaže da nije morala vratiti novac koji je njen suprug potrošio vozeči službeni automobil u Washingtonu, ali je to napravila kako ne bi bilo repova između nje i MVEP-a.

21.27 Oboje ne razmišljaju o porazu i ne žele reći što bi radili kada izgube izbore.

21.28.'Ako želite zaokret, gospodarski rast i socijalnu stabilnost, onda mi poklonite povjerenje', poručila je u završnoj riječi Grabar Kitarović.

21.30 Josipović je u završnoj riječi kazao da 'ljudi koji su stvorili probleme, ne mogu biti dio rješenja', prenosimo s tportala.

 

 
 
 

 

Iz kategorije: Hrvatska