Sidebar Menu

Datum objave: 11. Prosinac 2014

Tko je najbogatiji među kandidatima za predsjednika RH?

Diana Ferić
Diana Ferić

Od aktualnih kandidata koji se natječu za atraktivnu poziciju u Uredu predsjednika najbogatiji je predsjednik Ivo Josipović - zajedno sa suprugom Tatjanom posjeduje vrijedne nekretnine, ali i najveću štednju, 250.000 eura i 90.000 kuna. Najveću je plaću pak imala HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović jer je na mjestu zamjenice glavnog tajnika NATO-a primala 20.000 eura, piše tportal.

 

Milan Kujundžić ima toliko, ali u kunskom iznosu, dok je Josipovićeva mjesečna neto plaća od Kujundžićeve veća za nešto manje od pet tisuća kuna i iznosi 24.768 kuna.

Kao što smo naveli, Josipović ima najveću ušteđevinu, slijedi Grabar Kitarović sa 170.000 eura, a Kujundžić je, prema podacima koje je objavio, puno skromniji od dvoje protukandidata s ušteđevinom od tek 150.000 kuna. Milan Kujundžić međutim nije naveo kolika je vrijednost nekretnina koje posjeduje.

Četvrti kandidatIvan Vilibor Sinčić, aktivist Živog zida i borac protiv deložacija i krupnog kapitala te apsolvent elektrotehnike koji honorarno radi u jednoj projektantskoj tvrtki, u svoju imovinsku karticu, otkrio je za magazin Gloriju, može upisati samo livadu od 1000 kvadrata u selu na granici sa Slovenijom, a nju mu je prepisao djed.

Predsjednički kandidati naime nisu dužni predočiti javnosti stanje svoje imovine prije nego što netko od njih ne bude izabran za predsjednika RH. Nakon što bude izabran zakon ga obvezuje da u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost podnese izvješće Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa o svojoj imovini te imovini bračnog ili izvanbračnog druga i malodobne djece, sa stanjem na taj dan. Imovinsko stanje dužnosnika svojevrstan je kontrolni mehanizam kojim provjeravamo zlorabe li svoj položaj za vlastito bogaćenje.

JOSIPOVIĆEVI HONORARI OD ZAMP-a

Imovinska kartica aktualnog predsjednika države javno je dostupna od 2008. jer je kao saborski zastupnik morao obznaniti svoje i imovinsko stanje svoje supruge. Stanje njegove imovine u proteklih se pet godina, otkada je na Pantovčaku, gotovo nije promijenilo, zamijetili su uJutarnjem listu. Jedine izmjene koje je, navode u članku, unosio u svoju imovinsku karticu odnosile su se na prihode od autorskih honorara koje dobiva od ZAMP-a za puštanje njegovih skladbi, a oni su u 2012. iznosili oko 3700 kuna.

U kontekstu predstojećih izbora zanimljivo je da je predsjednička kandidatkinjaKolinda Grabar Kitarović prva javno iznijela stav da će otvoreno tražiti da svi predsjednički kandidati iznesu svoje imovinske kartice, ali i svojih obitelji.

'Mogu vam reći da ću kao kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske od sebe i ostalih kandidata zatražiti da potpuno iznesemo imovinske kartice, svoje i obiteljske. Da kažemo kada, gdje i kako smo stekli svoju imovinu. Pa da vidimo onda koga su financirali hrvatski porezni obveznici, da vidimo tko je živio od svoje plaće, a kome je ta plaća bila jednostavno džeparac', kazala je prije više od mjesec dana Kolinda Grabar Kitarović novinarima prilikom posjeta Koprivnici. Na tome je i ostalo, do jučer, kada je na službenoj stranici obznanila imovinsko stanje obitelji Grabar Kitarović.

IMOVINA SUPRUŽNIKA GRABAR KITAROVIĆ OD 2005. DO DANAS

Podsjetimo, 2005, kada je postavljena za ministricu vanjskih poslova i europskih integracija u vladi Ive Sanadera, Kolinda Grabar Kitarović također je morala obznaniti svoje imovinsko stanje. Tada je u svom vlasništvu imala stan u Zagrebu od 53 kvadrata te ostale pokretnine u vrijednosti od 640 tisuća kuna. Suprug je imao stan od 82 kvadrata u Rijeci, automobil Hondu iz 1998. i 12 Ininih dionica. Tada joj je plaća bila neusporedivo manja od one u NATO-u, tek između 16 - 19 tisuća kuna. Suprugova je bila čak tri puta manja - oko 6.700 kuna - no mjesečna primanja podebljavao je honorarima u iznosu od oko 2.000 kuna.

Kraj mandata, 2008, dočekala je sa stanovima od 53 kvadrata te još jednim od 106 kvadrata u Zagrebu, ali i stambenim kreditom od 160 tisuća eura, koji, čini se, i danas otplaćuju, te s još jednim od 45.000 kuna. Ostale pokretnine (nije navela koje) procijenila je na 300 tisuća kuna. No tada joj je plaća iznosila gotovo 20.000 kuna (19.900). Suprug je i dalje u vlasništvu imao stan od 82 kvadrata u Rijeci (na kredit) i Hondu iz 1998, otplaćivao je kredit od 250.000 kuna, a uz ranije navedenih 12 dionica Ine kupio je još dvije dionice HT-a. Plaća mu je narasla za 300 kuna, pa je mjesečno primao 7.000 kuna + 2.000 kuna honorara.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Hrvatska

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.