Datum objave: 04. Studeni 2014

Najviše vina u Hrvatskoj popiju Dalmatinci, a domaća vina su omiljenija od inozemnih

Diana Ferić
Diana Ferić

Dalmatinci su u Hrvatskoj najveći potrošači vina, Domaća vina su, unatoč sve većem uvozu inozemnih vina izuzetno popularna kod hrvatskih potrošača. Čak 91, 9 posto građana više vole hrvatska nego strana vina. Upravo je to pokazalo anketno istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal o konzumaciji vina u Hrvatskoj provedeno tijekom listopada 2014. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana.

Od konzumenata vina najviše je onih koji vino piju samo u posebnim prilikama (16,posto) te onih koji kažu da ovo piće konzumiraju rijetko (14,posto). Redovitih potrošača je više od petine: 11,9 posto je onih koji vino piju svakodnevno, a 11,7 posto onih koji to čine barem jednom tjedno. Povremenih konzumenata, onih koji piju vino barem jednom mjesečno ima 7,7 posto, a da vino uopće ne piju ističe pak 37,6 posto ispitanika.

Bijelo vino odnosi laganu prevagu kada je riječ o preferiranoj vrsti vina. Naime, bijelo vino konzumira 56, posto , a crno vino 52,7 posto sudionika ankete. Daleko iza je rose koji je najdraža vrsta vina za 3,4 posto ispitanika.

Svakako najvažniji zaključak istraživanja je da domaća vina ne trebaju strahovati za svoj imidž jer čak 91,9% sudionika ovog istraživanja naglašava da više vole piti hrvatska nego strana vina. Vina stranog podrijetla prvi su izbor za samo 5% ispitanika.

Upitani iz koje regije najviše vole piti vina potrošači su s 36 posto glasova na prvo mjesto smjestili Dalmaciju, koju slijedi Slavonija čijim je vinima vjerno 27,5 posto ispitanih. Nakon toga dolaze Istra, 18,7 posto, Zagorje, 12,5 posto te Moslavina 4,1 posto.

Na kraju, podatak da 44 posto potrošača vino kupuje u trgovini (dućanu, trgovačkom centru) ne iznenađuje, no da čak 36,2 posto ispitanika svoje vino nabavlja od prijatelja ili poznanika (domaće vino) ipak pomalo čudi. Kod vinara u rinfuzi vino kupuje 6,5 posto potrošača, a u vinoteci njih 5,3 posto piše business.hr.

U Hrvatskoj je lani u oko 83 tisuće vinograda 41.361 vinar proizveo nešto više od 1,2 milijuna hektolitara vina. Proizvodi se više od 260 sorti vina, od čega je oko 120 do 130 autohtonih, dok je od svih vinara u Hrvatskoj samo 1.337 njih u sustavu zaštite kontroliranog zemljopisnog podrijetla s 4.859 vina.

Pozicija hrvatskih vinara je tim više izazovna ako se zna da je Europa kolijevka vinarstva. Tri vodeća svjetska proizvođača vina su, naime, Francuska, Italija i Španjolska, a upliv vina iz ovih zemalja na hrvatskom je tržištu još izraženiji otkako je naša zemlja postala članica Europske unije.

Iz kategorije: Hrvatska