Sidebar Menu

Datum objave: 26. Listopad 2014

Tri pobjede HDZ pobijedio na lokalnim izborima

Diana Ferić
Diana Ferić

HDZ-ov Ivo Žinić novi je sisačko-moslavački župan, prema prvim neslužbenim rezultatima izbora za sisačko-moslavačkoga župana, piše Index.hr.

Žinić je prema podacima iz 276 od 341 biračkog mjesta u drugom kruugu izbora osvojio 56,71% glasova, čime je porazio SDP-ovog kandidata Davorka Vidovića, koji je osvojio 41,38% glasova.

Razlika između dva protukandidata iznosi više od šest tisuća glasova. Tako uvjerljivoj pobjedi najviše je doprinijela pobjeda Žinića na području grada Siska, gdje je prvi put pobijedio HDZ, izvijestila je Hina.

Sisak.info potvrdio je kako su trenutačno izbrojani glasovi nedostižno u korist Žinića.

Žinić je pobijedio u gradovima Kutini, Petrinji i Glini, a i u Sisku s 1200 glasova više od SDP-ovog kandidata, a HRT prenosi kako je Vidović priznao izborni poraz i čestitao protivniku. 

HDZ-ov Pinjuh novi načelnik baranjske općine Čeminac

Na izvanrednim izborima za načelnika baranjske općine Čeminac u drugom je izbornom krugu pobijedio Zlatko Pinjuh, kandidat HDZ-a koji je osvojio 933 glasa (55,8 posto), a kandidat HDSSB-a i HSP-a Goran Jumić dobio je 739 glasova (43,62 posto).

Predsjednik Izbornog povjerenstva Đimi Fuštin rekao je večeras za Hinu da su prebrojani glasovi na sva četiri izborna mjesta, te da se za sada radi o neslužbenim rezultatima, a službene će objaviti sutra.

Na izbore je izašlo 64 posto birača, a u prvom je izbornom krugu izašlo 61,17 posto birača.

HDZ-ov kandidat Zlatko Pinjuh u prvom je izbornom krugu dobio 763 glasa ili 47.57 posto, a Goranu Jumiću povjerenje je dalo 565 ili 35,22 posto birača, kazao je Fuštin.

Prijevremene izbore za načelnika te općine Vlada je raspisala u rujnu nakon što je umro dotadašnji načelnik, HDSSB-ovac Damir Rešetar.

Ivica Petričević novi načelnik Koprivničkog Ivanca

Zajednički kandidat Hrvatske seljačke stranke (HSS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivica Petričević novi je načelnik Općine Koprivnički Ivanec u Koprivničko-križevačkoj županiji nakon što je u prvom krugu pobijedio SDP-ova kandidata Radu Prosenjaka.

Prema večerašnjim prvim neslužbenim rezultatima DIP-a, već u prvom krugu Petričević je osvojio 78,39 posto birača. Na birališta je izašlo ukupno 634-ero birača, a izlaznost je bila 35,01 posto.

Zamjenik novog načelnika do sljedećih lokalnih izbora bit će Zlatan Sremec (HDZ).

Petričevićev jedini protukandidat bio je Rade Prosenjak iz redova SDP-a sa stranačkom kolegicom Jasminkom Šijak kao zamjenicom. Prosenjak je dobio tek 102 glasa ili 16,09 posto glasova birača, dok je 35 listića ili 5,52 posto bilo nevažećih.

Do 11 sati na šest birališta u općini izašlo je malo birača, tek nešto više od 9 posto, a do 16 sati se stanje znatno popravilo na 27,61 posto.

Izbori su održani nakon smrti načelnika Božidara Vrabelja (HSS) početkom rujna ove godine, nakon kratke i teške bolesti. Inače, i prije Božidara Vrabelja načelničko mjesto također je ostalo upražnjeno nakon što je na sličan način preminuo i njegov prethodnik Andrija Čevis (HSS).

Općina Koprivnički Ivanec strateški je jedna od ključnih u Koprivničko-križevačkoj općini s obzirom na to da su na njezinom području u fazi početka dva velika projekta zajedno vrijedna oko milijardu kuna. Radi se o pola milijarde kuna vrijednoj investiciji termoelektrane na drvnu sječku te isto toliko vrijednom projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica koji je proglašen strateškim nacionalnim projektom.

Ivica Petričević, član HSS-a, nakon izborne pobjede kazao je kako nastavlja stazama bivšeg načelnika.

"Imamo dva vrlo bitna projekta. Najbitnije je završiti pregovore s Gradom Koprivnicom oko nesuglasica s odlagalištem otpada na Piškornici te riješiti neka goruća pitanja poduzetničke zone gdje će se graditi termoelektrana", rekao je Petričević.

Iz kategorije: Hrvatska

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.