Sidebar Menu

Datum objave: 23. Listopad 2014

Nekoliko tisuća branitelja i čelnici HDZ-a na prosvjedu u Savskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko došao je danas zajedno s glavnim tajnikom stranke Milijanom Brkićem pred Ministarstvo branitelja podržati prosvjednike koji od ponedjeljka traže smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića. U Savskoj se okupilo nekoliko tisuća branitelja te je promet Savskom neko vrijeme bio blokiran.

 

Na skupu ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici duž koje su zapaljene svijeće u počast preminule, unatoč lošem vremenu okupilo se par tisuća branitelja i invalida Domovinskog rata pa je promet tom vrlo prometnom zagrebačkom ulicom privremeno bio obustavljen.

Skupu, koji se održao u šatoru koji su prosvjednici podigli na platou ispred Ministarstva, potporu su dali i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, saborski zastupnici Zvonimir Milas i Josip Đakić, umirovljeni generali Mladen Markač, Damir Krstičević, Ljubo Ćesić Rojs te drugi istaknuti pojedinci iz Domovinskog rata.

Na komemoraciji je pročitan ratni put preminule Nevenke Topalušić koja je teško ranjena u akciji Una 95 kada je pogođena s četiri metka nakon čega je ostala trajni 100 postotni invalid prve kategorije.
Iako najavljen do završetka komemoracije, nije se pojavio ministar branitelja Predrag Matić Fred koji je izjavio da će u Ministarstvo ući na glavni ulaz ne izbjegavajući prosvjednike. Na komemoraciji su govorili predsjednik Zbora gardijskih brigada Ante Deur koji je rekao da smo ponovno kao i 91. suočeni s bešćutnom politikom i ideologijom. Za pokojnu Nenu Topalušić, rekao je da je ugradila cijelu sebe u borbi za hrvatsku državu i istinu o njoj sada kao kao i 91. godine.

Predsjednik Udruge 100 postotnih invalida Domovinskog rata I. kategorije Đuro Glogoški zahvalio je svima na potpori i donacijama. Na transparentima koje su isticali prosvjednici među ostalim je pisalo: 'Mi smo je stvarali, političari je uništavaju', '91. protiv Jugoslavije, 2014. protiv Jugoslavena'.

Prosvjed se nastavlja i dalje, a promet Savskom ponovno je uspostavljen nakon komemoracije.

 

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko došao je danas zajedno s glavnim tajnikom stranke Milijanom Brkićem pred Ministarstvo branitelja podržati prosvjednike koji od ponedjeljka traže smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića.

Došao sam podržati branitelje, izjavio je Karamarko novinarima ustvrdivši kako njegov dolazak nije politički motiviran. 'Nije me briga za političke poene, dolazim ovdje kao Tomislav Karamarko koji je pripadao policijskim braniteljima', rekao je.

'Moj dolazak ovdje motiviran je mojim odnosom prema braniteljima koje iskreno štujem. U konačnici i sam pripadam toj kategoriji. Štujem sve što su napravili za Republiku Hrvatsku, suosjećam s njima u svemu onome što osjećaju, jer osjećaju da se dezavuira i podcjenjuje sve ono za što su se borili', kazao je Karamarko dodavši kako je također došao izraziti sućut obitelji Nevenke Topalušić, koja je preminula tijekom prosvjeda.

Također je optužio vlast da zbog nje Hrvatska danas 'nije onakva za kakvu su se branitelji borili', te je odbacio tvrdnju ministra Matića da HDZ upravlja prosvjednicima. 'Kao i ostalo, kad je u pitanju gospodarstvo ili bilo što loše rade, a loše komuniciraju i s ovim ljudima koje trebaju cijeniti i poštivati, oni uvijek krivicu bacaju na HDZ', rekao je Karamarko.

Matića je nazvao 'vrlo neozbiljnim i neodgovornim', a vladajućima je poručio neka dođu među prosvjednike 'puni poštovanja prema ovim ljudima i neka razgovaraju s njima, neka ih pogledaju u oči'. Nakon što je zapalio svijeću za preminulu Nevenku Topalušić i kratko porazgovarao s nekim prosvjednicima Karamarko je otišao s platoa pred Ministarstvom branitelja.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Hrvatska

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.