Datum objave: 10. Rujan 2014

U BiH u tijeku jedna od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala

Nina Medić
Nina Medić

Jedna od najvećih akcija Bosni i Hercegovini u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilijunskih poreznih utaja kodnog naziva "Meso“ uhićeno je nekoliko članova obitelji Ivanković Lijanović, među kojima i federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović, saznaje Klix.ba

 Novinari Avaza kontaktirali su s Mladenom Ivankovićem Lijanovićem, predsjednikom stranke Radom za boljitak, preko telefona kada im je potvrdio da je uhićen njegov brat, ali i rekao da upravo i njega uhićuju: "Evo i mene upravo SIPA uhićuje". Uslijedio je prekid telefonske veze. Avaz piše kako je uhićen i ministar trgovine u Vladi Federacije BiH i član stranke Radom za boljitak, prenosi Index.

Klix.ba saznaje kakoje uhićeno četiri ili pet članova porodice Ivanković Lijanović. Akcijom rukovodi tužitelj Tužiteljstva BiH, iz Operativnog stožera akcije, a u aktivnostima na terenu sudjeluje više stotina policijskih djelatnika SIPA i UIO BiH.

O svim aktivnostima izravno se informira i glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, s obzirom da se radi o jednom od najsloženijih predmeta organiziranog kriminala u postdejtonskoj BiH. "Radi se između ostalog, o poreznim i carinskim utajama u iznosima od više milijuna KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.  Za navedene višemilijunske iznose je oštećen budžet BiH te na taj način i svi građani naše zemlje.", stoji u priopćenju iz Tužiteljstva.

Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima diljem Bosne i Hercegovine: desetak osoba bit će uhićeno, provest će se pretresi u tri poduzeća. Među osumnjičenima ima i zvučnih imena iz privrednog i javnog miljea u Bosni i Hercegovini.

Iz kategorije: Hrvatska