Datum objave: 08. Rujan 2014

Prosvjed roditelja djece s teškoćama u razvoju:Traže više asistenata

Diana Ferić
Diana Ferić

Pred zgradom Vlade u Zagrebu održan je prosvjed roditelja djece s poteškoćama u razvoju u organizaciji vinkovačke udruge Bubamare kojim su zatražili donošenje Pravilnika kojim bi se uredilo pitanje asistenata u nastavi, piše tportal.

 

Pomoć je potrebna, prema procjenama, 7.000 djece, a iz proračuna je osiguran novac za 1.200 asistenata. Predsjednik udruge Tomislav Velić istaknuo je da je ovo pitanje sasvim neuređeno, ne zna se ni točan broj djece koja trebaju asistenta.

'To nije problem doznati. Zašto nekakva komisija ne odredi i donese Pravilnik tko može dobiti asistenta i koje dijete, zašto se ne vještači preostali postotak sposobnosti i ne kaže se:"Da to dijete treba asistenta" i dodijeli se baš kao što se dodjeljuje ortopedsko pomagalo", rekao je Velić.

Od novog ministra obrazovanja Vedrana Mornara očekuju da ovo pitanje riješi, a sve bi bilo bolje da se razgovaralo s roditeljima i udrugama.

'Zašto nam nisu rekli imate 25, ove godine povećajte ili ostanite na istom, to vam je dijalog, a on je izostao', istaknuo je Velić.

Tomislav i Ana, učenici su 6 i 8. razreda koji za sebe kažu da su sretni jer imaju asistenta koji im pomaže.

'Radi sa mnom, pomaže mi oko učenja, pomaže mi da nešto shvatim, nekada mi objasni neku zadaću i takve stvari', rekao je Tomislav, a Ana se nadovezala i dodala kako joj je 'asistent j kao druga mama'.

'Pomaže mi oko učenja, pisanja, da me vodi na toalet, obuče me, presvuče, stvarno mi je bilo teško, nisam mogla ni pisati ni ništa', dodala je Ana.

Na Markov trg došli su podržati drugu djecu koja asistenta nemaju, a među prosvjednicima su bili i bivši učenici s poteškoćama u razvoju koji razumiju problem.

'Ja sam malo starija generacija koja je imala nastavu u kući tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, naprosto mi je nevjerojatno da se prije 20 godina uspijevalo puno više toga izorganizirati nego u današnje vrijeme', rekla je jedna od bivših učenica s poteškoćama u razvoju

 

 

Iz kategorije: Hrvatska