Sidebar Menu

Datum objave: 01. Rujan 2014

Dogovara se oprost dugova najsiromašnijima

Diana Ferić
Diana Ferić

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić i ministar financija Boris Lalovac sastali su se s predstavnicima Hrvatske udruge banaka (HUB) i telekom operatera s kojima pokušavaju dogovoriti oprost dugova najsiromašnijima, prenosimo s  portala.

 

Nakon sastanka održanog u Ministarstvu socijalne politike, potpredsjednica Opačić je rekla da je riječ o građanima koji su dužni manje od 10.000 kuna duže od godinu dana, koji su zbog tih dugova i pod ovrhama, priopćeno je iz Vlade.

'Mislimo da je doista riječ o ljudima koji će te dugove teško vratiti i tražimo neko rješenje kako bi došlo do oprosta tih dugova', nastavila je potpredsjednica, istaknuvši da se pritom vodi računa o kojoj se kategoriji dužnika radi, navodi se dalje. Pojasnila je da od ukupnog broja dužnika, koji iznosi 140.000, a dužni su nešto više od 500 milijuna kuna, njih 9 i pol tisuća imaju oročenu štednju, što znači da igraju 'nepošteno', kazala je ministrica izvijestili su iz Vlade. 'Oni ne ulaze u bilo kakvu priču o oprostu. Međutim, postoji jedan veliki dio, oko 70.000 dužnika, koji spadaju u kategorije umirovljenika, nezaposlenih i onih koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, dakle korisnici socijalne pomoći', rekla je potpredsjednica Opačić, dodavši da se na današnjem sastanku razgovaralo o tim kriterijima. 'Oprost ide samo onima koji doista ni na koji način ne mogu vratiti dugove', zaključila je.

'Razmišljamo u dva smjera, jedan je Zakon o stečaju potrošača koji je nedavno išao u javnu raspravu, međutim, danas smo govorili o drugim zakonskim rješenjima koja već postoje u Europskoj uniji', kazao je ministar Lalovac, navode iz Vlade.

Pojasnio je da je tu riječ o posebnoj kategoriji građana, koji su se zbog krize našli u situaciji da ne mogu vraćati dugove. 'Radi se o krizi koja je dugogodišnja i država ovdje mora intervenirati'. Naglasio je da konačni dogovor s ostalim vjerovnicima tek predstoji, no država će pokazati da je socijalna i stati u zaštitu građana koji zaista ne mogu otplaćivati dugove, stoji u priopćenju.

 

 

Iz kategorije: Hrvatska

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.