Datum objave: 01. Rujan 2014

Nevrijeme diljem Hrvatske: Kišno i oblačno vrijeme nastavlja se i sljedećih dana

Nina Medić
Nina Medić

Proteklu noć na sjeverozapadu Hrvatske te u Istri ali i dijelovima sjevernog Jadrana obilježilo je grmljavinsko nevrijeme s kišom, koja je u pojedinim dijelovima zemlje bila obilna. Najviše kiše palo je na zagrebačkom području - u dijelovima grada palo je i do 50 litara kiše po četvornom metru, javlja Index.

Vatrogasci su cijelu noć bili na intervencijama budući da je obilna kiša na zagrebačkom području poplavila podrume kuća. Obilnije kiše bilo je i na sjeveru Istre, ali i na dijelovima srednjeg Jadrana, gdje je mjestimice palo i do 50 litara kiše po kvadratnom metru. A sudeći prema prognozama, kišovito i oblačno vrijeme nastavit će se i tijekom sljedećih nekoliko dana.

Zbog velike količine vode na kolniku u Zagrebu je zatvoren podvožnjak na raskrižju Aleje Bologne i Škorpikove ulice, a na autocesti A2 Zagreb-Macelj zatvoren je izlazak na čvoru Zaprešić, javio je jutros HAK.

Kako javlja Crometeo, jaka promjena vremena došla je u noći na ponedjeljak i tijekom ponedjeljka. U Gorskom kotaru, Lici i središnjoj Hrvatskoj drugi dio noći i ponedjeljak donijeli su obilnu kišu i pljuskove, mjestimice i grmljavinu i nevrijeme. U Slavoniji tijekom dana naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, ali bi oborina trebalo biti manje nego zapadnije. Već od ranog jutra bit će vjetrovito i hladno u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj uz umjeren i jak sjeverni vjetar i temperaturu cijeli dan od 10 do 16°C. U Slavoniji će vjetar biti slabiji, a temperatura još uvijek nešto viša, na krajnjem istoku možda i do 23°C. To znači da će početak tjedna općenito biti obilježen kišnim i hladnijim vremenom.

 

Oblačno, hladno i kišovito vrijeme nastavit će se i tijekom utorka. Količina kiše će vjerojatno biti manja nego u ponedjeljak, ali i dalje je to kišno i mokro vrijeme nepovoljno za boravak ili radove na otvorenom. Puhat će umjeren do jak sjeverni vjetar pa će temperatura zraka cijeli dan biti između 13 i 18 Celzijevih stupnjeva, u Slavoniji možda malo iznad 20°C.

 

Malo bolje bi moglo biti u srijedu kad je ujutro moguća magla, ali bi tijekom dana moglo biti ugodnije s kraćim sunčanim razdobljima. Iako nije ni u srijedu isključena mogućnost za kišu ili nekakve lokalne pljuskove. Malo će zatopliti pa će dnevna temperatura u većem dijelu unutrašnjosti biti od 20 do 25 Celzijevih stupnjeva, javlja crometeo.

 

U četvrtak promjenjivo i svježe. Ujutro možda magla, danju su moguća kraća sunčana razdoblja, ali i mjestimična kiša ili pljusak. Temperatura zraka u popodnevnim satima ipak će biti malo iznad 20 Celzijevih stupnjeva.

Petak bi opet mogao donijeti kišni val. Nije potpuno sigurno, ali se čini da će opet biti oblačnije i hladnije, povremeno s kišom. Sjeverni vjetar dodatno će pojačavati osjećaj hladnoće pa će i temperatura vjerojatno opet pasti ispod 20°C.

 

Nešto povoljnije vrijeme moglo bi biti za vikend. Prognostičke karte daju naznake da će sunčanih razdoblja biti više, a kiše manje nego u radnom dijelu tjedna. Jutra će nam biti prohladna uz moguću maglu, a danju bi ipak malo zatoplilo. No, općenito govoreći ovo će u unutrašnjosti zemlje biti pravi jesenski tjedan s čestom kišom.

 

Kiša i diljem Jadrana

Ciklona će direktno djelovati na vrijeme na Jadranu tijekom ponedjeljka. Zbog toga će biti vrlo promjenjivo uz dosta oblaka, ali i povremena sunčana razdoblja. Više kiše, pljuskova i grmljavine u početku na sjevernom Jadranu, a u drugom dijelu dana u Dalmaciji, osobito južnoj. Lokalno su mogući izraženiji neverini i veće količine oborina u kratkom vremenu, ponegdje i preko 60 litara po kvadratnom metru. Na sjevernom Jadranu u drugom dijelu dana uglavnom suho. Ujutro će se umjerena do jaka bura i tramontana proširiti sve do područja Šibenika, podno Velebita bit će olujna, a južnije će ojačati jugo koje će na moru imati jake udare. Umjerena do jaka tura i tramontana će se u drugom dijelu dana proširiti na cijelu Dalmaciju. Navečer podno Velebita olujna bura s orkanskim udarima preko 120 km/h. Jutarnje temperature zraka od 13°C ponegdje u unutrašnjosti Istre, do 25°C na jugu Dalmacije. Danju posvuda svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 19°C ponegdje na sjevernom Jadranu, do 27°C u južnoj Dalmaciji.

 

U utorak i dalje nestabilno, ali će biti malo povoljnije vrijeme u odnosu na ponedjeljak. Najviše kiša, pljuskova i grmljavine bit će u južnoj i dijelu srednje Dalmacije, te velebitskom primorju. U Velikom dijelu Istre i sjeverne Dalmacije zadržat će se suho uz najviše sunčanih razdoblja. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura ili tramontana. Bura će popodne u dijelu Dalmacije prolazno oslabiti, a najjače će puhati podno Velebita, gdje će cijelu dan biti udara preko 100 km/h. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 21°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 29°C.

 

Srijeda će biti djelomično sunčana i u većini predjela suha, ali će u drugom dijelu dana uglavnom ponegdje u Dalmaciji biti malo kiše ili pljuskova. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Bura će u srednjoj i južnoj Dalmaciji popodne prestati i okrenuti na slab zapadnjak i jugozapadnjak. Jutro će biti 2 do 4°C toplije u odnosu na utorak, a najviše dnevne temperature većinom od 25 do vrućih 30°C ponegdje u Dalmaciji.

 

Od četvrtka do kraja tjedna na sjevernom Jadranu bit će većinom suho i djelomično sunčano uz slabu do umjerenu buru koja će podno Velebita biti jaka. U Dalmaciji djelomično sunčano, povremeno uz kišu ili lokalne pljuskove s grmljavinom, najviše tijekom četvrtka. Noću će puhati slaba bura, danju slab vjetar s mora. Temperature zraka bit će bez promjene, od 25 do 30°C u najtoplijem dijelu dana.

Iz kategorije: Hrvatska