Datum objave: 29. Kolovoz 2014

Hrvatski župani na sastanku aktualizirali temu financiranja učeničkog prijevoza

Nina Medić
Nina Medić

Problemi financiranja prijevoza učenika, rada odgojno obrazovnih ustanova, imenovanja školskih odbora te izmijeni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnom i srednjem školstvu teme su o kojima se razgovaralo na sastanku predstavnika Hrvatske zajednice županija s ministrom znanosti obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom održanom u srijedu 27. kolovoza kojem je prisustvovao i Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.

Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednica županija župani i njihovi predstavnici ukratko su iznijeli ministru Mornaru probleme financiranja učeničkog prijevoza i teškog položaja u kojoj su se županije kao osnivači škola našle, uz nadu kako će se konačno sada uspostaviti partnerski dijalog između županija i Ministarstva.

Ministar Mornar je istaknuo kako je svjestan svih problema s kojima su županije suočene, no zbog nedostatka sredstava ministarstvo nije u mogućnosti dodatno sufinancirati troškove učeničkog prijevoza. Na Vladu je upućen prijedlog za sufinanciranje 75% učeničkog prijevoza odnosno 100% sufinanciranje socijalnih slučajeva. Ministar Mornar je također predložio upućivanje dopisa ministru financija Lalovcu kako bi se odobrila dodatna sredstva za sufinanciranje učeničkog prijevoza. Predstavnici HZŽ-a su se složili kako će ponovno uputiti dopis ministru Lalovcu. U planu su također izmijene Zakona o srednjem i osnovnom obrazovanju, a ministar je potvrdio kako se protivi pritiscima Vlade za ukidanjem manjih područnih škola.

 

Na sastanku je zaključeno kako će nastaviti otvorena i konstruktivna komunikacija između Ministarstva, ministra Mornara i Hrvatske zajednice županija. Ministarstvo, sukladno resursima, stoji na raspolaganju za sve upite, a županije će više biti uključene u procese koji se odnose na osnovno i srednje školsko obrazovanje.

Iz kategorije: Hrvatska