Datum objave: 19. Kolovoz 2014

Ministar Zmajlović: "Hrvatska će postati prepoznata kao nacionalni park Europe"

Nina Medić
Nina Medić

Mihael Zmajlović,  ministar zaštite okoliša i prirode razgovarao je danas na otoku Mljetu s ravnateljima svih 19 hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode o unaprjeđenju upravljanja, dosadašnjim ulaganjima u nacionalne parkove i parkove prirode, te o novim projektima, posebice onima koji su u pripremi za sufinanciranje iz fondova Europske unije, javlja Indeks.

Sve nacionalne parkove i parkove prirode objedinjuje se pod zajednički brend "Parkovi Hrvatske", najavio je Zmajlović rekavši kako će novi vizualni identitet omogućiti bolju turističku promociju svih parkova na globalnoj razini pa će, uvjeren je, "na koncu cijela Hrvatska postati i ostati prepoznata kao nacionalni park Europe".

Kako piše Index, među projektima koji će se realizirati iz EU fondova su, primjerice, projekti uređenja posjetiteljskoga centra u Puljanima i ulaza Lozovac u Nacionalnome parku Krka, vrijedni više od 110 milijuna kuna, izgradnja posjetiteljskoga centra u Krasnom u Nacionalnome parku Sjeverni Velebit, vrijednoga 30 milijuna kuna ili poboljšanje posjetiteljske infrastrukture u Nacionalnome parku Paklenica u vrijednosti od više od 45 milijuna kuna.

 „U posljednje dvije i pol godine uloženo je više od 200 milijuna kuna u razvoj zaštićenih područja u Hrvatskoj, a u pripremi su projekti s kojima ćemo iznos podići na 800 milijuna kuna i koji će se sufinancirati iz EU fondova“, istaknuo je Zmajlović. Smatra kako će se time omogućiti razvoj koji će koristiti svima - državi kroz podizanje turističke ponude i novih turističkih sadržaja, parkovima kroz dodatne prihode za zaštitu prirode, a lokalnoj zajednici razvoj poljoprivrednih, turističkih i uslužnih djelatnosti.

 

Podsjetio je kako je u nekoliko posljednjih godina pokrenuto više projekata i osigurano financiranje u većim iznosima nego desetljećima dosad rekavši da, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Hrvatska do 2020. godine iz EU fondova planira povući još 550 milijuna kuna.

 

 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uložio je u posljednje dvije godine više novca u zaštitu prirode nego u prethodna dva mandata bivših vlada, istaknuo je Zmajlović dodavši da je Fond, od početka rada 2004. do danas, u zaštitu prirode ukupno uložio 48,6 milijuna kuna, a od toga je nacionalnim parkovima, parkovima prirode i javnim ustanovama za upravljanje prirodnim vrijednostima u zadnje dvije godine dodijeljeno 22,14 milijuna kuna što je čak 71 posto ukupno dodijeljenih sredstava od početka rada Fonda.

 

Rekao je da je Fond osigurao i gotovo pet milijuna kuna za izradu dokumentacije za prijavu projekata na EU fondove a upravo taj početni korak - financiranje dokumentacije za prijavu, nekim je parkovima, istaknuo je, dosad bio najveća prepreka za povlačenje sredstava.

 

Projekte u zaštićenim područjima financira i Ministarstva zaštite okoliša i prirode kroz "Projekt integracije u EU Natura 2000", te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kroz spomenuti projekt u posljednje dvije godine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode te drugim zaštićenim područjima realizirano je 16 projekata ukupne vrijednosti 36,4 milijuna kuna, a u tijeku su radovi na četiri projekta vrijedna 23,5 milijuna kuna.

U fazi natječaja za radove su pak tri projekta vrijedna 4,1 milijun kuna – projekt izgradnje poučne staze na području ekološke mreže otok Murter od Jezera do Tisnog, poučne staze Imotska jezera-Gaj te postavljanje sustava signalizacije i interpretacije na otvorenom u Parku prirode Telašćica.

U narednome razdoblju, najavio je Zmajlović, planira se uređenje posjetiteljskoga centra u uvali Vrulje u Nacionalnome parku Kornati i posjetiteljske infrastrukture za prezentaciju špilje Vrlovka u Karlovačkoj županiji, a vrijednost ta dva projekta je 3,7 milijuna kuna.

Iz kategorije: Hrvatska