Datum objave: 10. Kolovoz 2014

PRENOSIMO: U Omišu umjesto hrvatske postavio palestinsku zastavu

Diana Ferić
Diana Ferić

Umjesto hrvatskog na omiške tvrđave iznad grada na ušću Cetine popodne se zavijorio palestinski barjak, javlja portal index.hr

Gradonačelnik Omiša: Sramota!

Gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić užasnuo se vijestima te je odmah dao nalog komunalnom redaru da skine palestinsku zastavu i vrati hrvatsku.

"Sramota je da se netko igra s hrvatskim barjakom, grbom i državnim simbolima. To je napravila udruga Almissa Open Air. Imaju nekakav performans. Ima Omišana, ali i ljudi sa strane. Ne znam kakvim su motivima vođeni, ali to je krajnje neprihvatljivo", kazao nam je gradonačelnik Ivan Kovačić.

Kako doznajemo, policiji je trebalo 20 minuta nakon dojave da dođe na lice mjesta i skine palestinsku zastavu. Gradonačelnik Kovačić kazao nam je da će biti ispisane kazne odgovornima za skidanje državnog stijega.

Hrvatsku zastavu skinuo splitski umjetnik Boris Šitum

Almissa Open Air omiška je udruga koja je jučer i danas oganizirala dvodnevni festival suvremene umjetnosti, likovne i glazbene. Pretpostavlja se da je palestinska zastava dignuta u znak solidarnosti i prosvjeda protiv nove izraelske ofenzive.

Kako Index doznaje, policija je radi skidanja hrvatske zastave privela poznatog splitskog umjetnika Borisa Šituma, koji se odnedavna i politički angažirao te je dobio dva vijećnika u splitskom kotaru Trstenik. Propala su već dva pokušaja da se konstituira kotarska vlast, na zadnjoj sjednici Šitum je tražio da ga podrže SDP i HDZ, što su ovi glatko odbili.

Policija Šituma samo upozorila, ne i kaznila za isticanje strane zastave bez odobrenja

Kako smo doznali, Šitum je iza 21 sat pušten nakon razgovora u policiji. Odlučeno je da se umjetnika ipak ne prijavi zbog prekršaja članka 26. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji za "isticanje zastave strane države bez općeg poziva društveno-političke organizacije ili bez odobrenja organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove" propisuje sankciju od 50 do 200 DEM, prenosimo s portala index.hr

 

Foto: Index.hr

Iz kategorije: Hrvatska