Sidebar Menu

Datum objave: 29. Srpanj 2014

Meteoalarm: Sutra na Jadranu olujno jugo, u ostatku zemlje obilne kiše i nevrijeme

Nina Medić
Nina Medić

Zbog obilne kiše, na Jadranu i jakog, na udare i olujnog juga neke bi rive mogle biti poplavljene, osobito u drugom dijelu noći i sutra ujutro. Na opasne vremenske prilike upozorio je i Meteoalarm. Na karti za sutra veći dio Hrvatske obojan je narančastom bojom, a sjeverni Jadran crvenom koja je znak za prvi stupanj opasnog vremena.

Premda je u ovogodišnjem srpnju većinom nadmašena ne samo prosječna mjesečna količina oborine, nego ponegdje i ona rekordna, kiše će biti i narednih dana, a isto tako bit će i upozorenja na opasne vremenske prilike, javlja tportal.

Mjestimice bi moglo biti obilne kiše, pa i olujnog nevremena s tučom te prolazno jakih, na udare i olujnih vjetrova - danas uglavnom na sjevernom Jadranu, sutra i u Dalmaciji i gorskoj Hrvatskoj, a u drugom dijelu srijede i tijekom četvrtka vrlo vjerojatno i ponegdje u sjevernijim krajevima unutrašnjosti, ističe u svojem Meteo kutku Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

U mnogim će mjestima u relativno kratkom vremenskom razdoblju pasti više od 50 litara kiše po četvornome metru, a ponegdje vjerojatno i više od 80!

Pad tlaka, jačanje jugozapadnjaka i posebice juga, koje će danas i sutra na Jadranu često biti i jako, na udare i olujno uzrokovat će nepovoljne biometeorološke prilike pa bi meteoropati mogli patiti od nesanice, glavobolje i razdražljivosti, a kroničnim se bolesnicima preporuča izbjegavanje dodatnih napora.

Premda ni kolovoz diljem Hrvatske neće biti sasvim suh, kiše će u većini mjesta, vrlo vjerojatno, biti manje nego u srpnju, i po ukupnoj mjesečnoj količini, i po broju dana s kišom. Upozorenja na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje moguća su u sljedećem tjednu, i u kolovozu, ali pretjerane vrućine vrlo vjerojatno neće biti, kaže Zoran Vakula.

Iz kategorije: Hrvatska

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.