Datum objave: 15. Srpanj 2014

Sabor donio Zakon o životnom partnerstvu: Istospolna vjenčanja moguća od kolovoza

Nina Medić
Nina Medić

Zakon o životnom partnerstvu  usvojio je danas Hrvatski sabor sa 89 glasova "za", dok je „protiv“ glasalo 16 zastupnika.  Životno partnerstvo definirano je kao zajednica obiteljskog života dvije osobe istog spola. Od sada su tako brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život, javlja Index.

U ime predlagatelja Zakona govorio je ministar uprave Arsen Bauk, a u raspravi oko brojnih amandmana HDZ-ove snage predvodio je Željko Reiner (zanimljivo, većina njegovih stranačkih kolega bila je za to vrijeme odsutna iz sabornice). Nanovo je istaknuo probleme oko korištenja naziva obiteljskog života (obitelj znači 'obitavati zajedno', a to se ne propisuje novim Zakonom o životnom partnerstvu, drži Reiner), oko neformalnog životnog partnerstva te oko skrbništva nad djecom. Prema Željku Reineru, svi stavci oko djece trebali bi biti regulirani Obiteljskim zakonom. Obiteljski život istospolnih parova, a od sada životnih partnera i partnerica, štiti Ustav Republike Hrvatske, Europska konvencija o ljudskim pravima i Ustavni sud Republike Hrvatske, prenosi tportal.

Zakon o životnom partnerstvu predstavlja daljnji razvitak zakonskih okvira,  na kojem je, kao član radne skupine za izradu ovog zakona sudjelovao i Zagreb Pride.

 "Ovo dugo čekano zakonsko priznanje naših obitelji jasno poručuje da su sve obitelji jednake, da sve obitelji zaslužuju živjeti sigurno i sretno te da je ljudsko dostojanstvo, neovisno o nečijoj spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu - neotuđivo. Upravo zato će istospolni parovi sklapati životno partnerstvo na javan i svečan način, pred matičarom/kom, čime će Republika Hrvatska i na simbolični način obje obiteljske zajednice, brak i životno partnerstvo, tretirati jednako", priopćio je Zagreb Pride.

U kolovozu prvi istospolni brakovi

 Osim što se ovim Zakonom gotovo u potpunosti izjednačavaju prava LGBT osobama i njihovim obiteljima, njime se ostvaruju i preduvjeti za socijalnu stabilnost istospolnih parova. Naime, najveći dio prava i obveza koje regulira Zakon o životnom partnerstvu tiče se upravo socijalnih prava: pravo na obiteljsku mirovinu, zdravstvo osiguranje preko životnog partnera/ice, pravo i obvezu uzdržavanja partnera/ice,  jamči slobodu kretanja i pripadajućih prava na čitavom području Europske unije, nediskriminaciju i jednakost na polju tržištu javnih i privatnih usluga, osigurava ravnopravnost u području stanovanja i poreznih olakšica, daje zaposlenim životnim partnerima ili partnericama pravo plaćeni dopust i njegu drugog partnera/ice, regulira nasljeđivanje kao i područje obiteljskog života istospolnih parova s djecom kojih u Hrvatskoj sada ima sve više i više. 

 Zakon o životnom partnerstvu stupit će na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, a prva istospolna vjenčanja tako će se moći održati sredinom kolovoza, piše Index.

 "Pozivamo sve LGBT osobe i istospolne parove da koriste prava iz Zakona o životnom partnerstvu. To su prava koja nam kao građanima i građankama RH pripadaju. Zakon o životnom partnerstvu veliki je korak naprijed za ljudska prava u Republici Hrvatskoj i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava LGBT osoba u našoj zemlji", poručuje Zagreb Pride.

Iz kategorije: Hrvatska