Datum objave: 27. Lipanj 2014

Crveni križ sljedećeg tjedna počinje s isplatom novčane potpore poplavljenim područjima

Nina Medić
Nina Medić

Hrvatski Crveni križ tijekom idućeg tjedna započet će isplatu novčane pomoći stradalima u poplavljenim područjima preko ureda Hrvatske pošte. Riječ je o sredstvima u visini od 63 milijuna kuna koja su prikupljena uplatama na njihov žiro račun i putem donatorskog telefona tijekom humanitarne akcije, prenosi tportal.

Kako u evidenciji HCK-a imaju tek 8.723 osobe, za prvu ruku odlučili su podijeliti po 4.000 kuna svima onima koji su prijavljeni kod njih, a prebivalište u poplavljenom području imaju evidentirano sa zaključno 16. svibnja 2014. godine.

Tako će se podijeliti nešto manje od 35 milijuna kuna, dok će ostatak novca na računu stajati kao svojevrsna rezervacija jer u HCK-u procjenjuju da je broj stradalih puno veći od onoga što oni imaju u svojoj evidenciji. Zato su pozvali sve one koji se nisu još prijavili u Crveni križ da to što prije učine.

Konačni rok za prijavu nije preciziran pa se može očekivati da će se, ako novca uopće i preostane, druga tranša eventualno isplatiti u narednih nekoliko mjeseci.

 

Sredstva prikupljena za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu biti će uplaćena na račune tamošnjih ispostava Crvenog križa.

Josip Jelić, predsjednik HCK-a, naveo je da je ogorčen medijskim napisima u kojima se proziva najstariju humanitarnu organizaciju u Hrvatskoj oko oročavanja sredstava u banci. 'Točno je. Oročili smo na mjesec dana 25 milijuna kuna i za to smo na ime kamate dobili 43.835 kuna. Ta sredstva bit će pridodana ostalima koja ćemo podijeliti', kazao je Jelić.

Naveo je i da zbog medijske hajke ljudi više ne uplaćuju donacije, ali dodao je i da su oni sami mogli donijeti odluku o isplati novca ranije.

'Možda smo mogli ranije, ali smo od Vlade, nakon što od načelnika poplavljenih mjesta nismo dobili potrebne informacije, pismenom molbom zatražili osnivanje tijela koje bi koordiniralo svime. No to se nije dogodilo i nakon današnje sjednice Glavnog odbora HCK-a odlučili smo isplatiti novac', naveo je Jelić.

Robert Markt dodao je da bi se, da se koji slučajem sutra ponovno dogodi kakva katastrofa, ponovno našli u istoj situaciji oko toga tko bi trebao objediniti popise stradalih. 'Nažalost, to ni jednim zakonom nije uređeno. Priliku da se to uredi vidim u Zakonu o civilnoj zaštiti koji je u fazi izrade', zaključio je Markt.

Iz kategorije: Hrvatska