Datum objave: 08. Lipanj 2014

Tijesnom većiom Linić izbačen iz SDP -a

Diana Ferić
Diana Ferić

Iako se žestoki obračun dijela SDP-ovaca s predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem očekivao tek na raspravi o isključenju Slavka Linića, kritike su krenule već na raspravi o rezultatima euroizbora. Mnogi od uglednih članova stranke poput Tonina Picule, Zlatka Komadine i Rajka Ostojića otvoreno su optužili Milanovića za loše rezultate i potonuće stranke, te i direktno zatražili njegovu odgovornost, prenosimo s toprtala.

23:45
'Odlučili smo kako smo odlučili i sada ćemo dalje vidjeti', komentirao je večeras SDP-ovacMarin Jurjević odluku Glavnog odbora (GO) o isključenju Slavka Linića iz stranke.

Vjeruje, kaže, u SDP. "Borit ćemo se da i dalje budemo stranka koja će i u daljnjem razdoblju pokazati da ima sposobnosti voditi Hrvatsku", kazao je Jurjević.

Član Predsjedništva SDP-a Mihael Zmajlović kazao je kako mu je drago zbog odluke Glavnog odbora, koju tumači kao poruku svim članovima stranke.

23:35
Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina poručio je večeras kako lider stranke ne dijeli stranku. 'Ovo je evidentna podjela stranke, ovo su dva SDP-a i dva svijeta', poručio je Komadinadnik stranke Zoran Milanović, tijesnom većinog glasova, iz SDP-a isključen Slavko Linić.

Ovo je, kaže Komadina, pirova pobjeda, a SDP je izgubio. 'Ovo nije raskol već demokratsko izjašnjavanje - vrlo jasno pola pola', komentirao je Komadina rezultat glasovanja od 50 glasova za i 47 protiv isključenja Linića iz stranke.

'Linić nije tu bitan, bitan je karakter upravljanja strankom', rekao je Komadina. Na pitanje je li večeras bilo izjašnjavanje o Slavku Liniću ili Zoranu Milanoviću, Komadina je kazao kako misli da je bilo izjašnjavanje o Milanoviću.

'Slavko Linić je teško kvalificirao neke stvari i žao mi je da je prešao rubikon u dijelu svojih izjava jer da nije prešao ne bi bilo ovakvo glasovanje', drži Komadina.

Upitan čiju podršku očekuje, s obzirom na to da je najavio kako će biti kandidat za predsjednika stranke, odgovorio je kako očekuje 'podršku članova i članica SDP-a'.

'Nema puča, bit će izbori, kad budu izbori, ja nikad ne rušim, ja uvijek gradim', kaže Komadina.

23:02
'Raskol na ovom pitanju se ne može negirati. Taj raskol je na ovom pitanju dubok no pitanje je da li se na pitanju isključenja Slavka prelamaju dublji odnosi unutar SDP-a to moramo vidjeti. To je pitanje za GO, za Predsjedništvo i za članstvo. Nadam se da ćemo uskoro imati novu sjednicu Glavnog odbora kako bismo razgovarali o posljedicama ovakvog rezultata i kako bi tražili novo okupljanje u SDP-u na vrijednosti, bilo na novom političkom programu SDP-a ili izrade novog Statuta. Uvjeren sam da svi ovi imaju ogromnu brigu da SDP uspije konsolidirati svoje jedinstvo i bude glavna politička snaga Hrvatske i na sljedećim izborima', najavio je predsjednik Glavnog odbora Josip Leko.

Leko je ponovio kako smatra da je bilo preuranjeno glasanje o isključivanju Linića zbog toga što je on već 'kod nastupa Linića i iznošenja optužbio tražio da sve insitucije odgovore i brzo smo dobili stajalište sigurnosnih službi.' Kazao je da bi volio da su prije isključenja imali stajalište Odbora za unutarnju politiku i DORH-a.

Isključenje iz stranke komentirao je i Vojko Obersnel. 'Rezultat govori da su se članovi stranke premišljali. Poštovat ću odluku jer sam legalist, ali SDP bez Linića neće biti isti. Na pitanje misli li da će Zoran Milanović ići na raspuštanje riječke organizacije SDP-a Obersnel je kazao da 'nema potrebe za raspuštanjem riječkog SDP-a'.

22:57
'Žao mi je, ali poštujem odluku stranke i Glavnog odbora. Što se tiče gluposti Zorana Milanovića da osnivam stranku, to su samo gluposti. Ostajem čvrsto uz SDP  čak i kad nisam član', razočarano je prokomentirao Linić rezultate glasanja.

22:51
Nakon prebrojavanja glasova objavljeno je da je Slavko Linić isključen iz SDP-a. Za isključenje je glasalo 50 članova Glavnog odbora, a protiv 47. Zoran Milanović je nakon objave rezultata kratko izjavio: 'Žao mi je što smo do sada maltretirali javnost. Od sada ćemo se baviti problemima.'

22:31
Završeno glasanje. Počelo prebrojavanje glasova.

21:29 O isključenju Slavka Linića bit će provedeno tajno glasovanje. Takav prijedlog dao je Milanović i on je prihvaćen.

21:24 Završila je rasprava o isključenju Slavka Linića. GO bi sada trebao odlučiti hoće li biti tajno ili javno glasanje. Navodno je 15 članova tražilo tajno glasovanje.

21:05
'Pričat će oni koji prežive, a bojim se da nitko neće preživjeti', rekao je Mirando Mrsić. Jakovina se obrušio na Komadinu, javljaju naši izvori.
Poručio mu je da je nesposoban.

20:40

Linić je u svojem govoru poručio i kako je uredno i naporno radio ministarski posao, pa i predstečajne nagodbe. Za njih je, kaže, imao podršku tek nekolicine ministara, dok je Milanović za sve bio nezainteresiran. Podsjetio je da je zbog svega što je radio bio najpopularniji ministar, ali da premijeru nije odgovarao jer, tvrdi, nije radio ono što je od njega tražio i nije želio zapošljavati Milanovićeve ljude.
Milanović ga je, kaže, zbog toga odlučio oblatiti, nazivajući ga kriminalcem i lopovom.

Linić je rekao i da su ga dva puta pokušali izbaciti iz Saveza komunista, kao i smijeniti s funkcije

Iz kategorije: Hrvatska