Sidebar Menu

Datum objave: 06. Lipanj 2014

Sutra D-dan za SDP; Hoće li Linić biti izbačen iz stranke?

Nina Medić
Nina Medić

Samo dan prije održavanja Glavnog odbora SDP-a, na kojem bi jedna od tema trebalo biti izbacivanje Slavka Linića iz stranke, i dalje je nemoguće predvidjeti hoće li se takva odluka doista donijeti ili neće, piše tportal. Članovi stranke skloniji šefu SDP-a Milanoviću uvjereni su da će odbor potvrditi odluku Predsjedništva o smjeni, a druga strana, ona sklonija Liniću, prijeti žestokom borbom. Većina članova ipak mudro šuti i čeka subotu

'Moja očekivanja su ista kao i od svake sjednice Glavnog odbora. Sjest ćemo i razgovarati', poručio je novinarima u Saboru u četvrtak poslijepodne glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.

Zasada je na dnevnom redu samo jedna tema - analiza izbornih rezultata - no bit će dopunjena drugim točkama, među ostalim i prijedlogom za isključenje Slavka Linića iz stranke.

Hoće li doći do toga, još uvijek je neizvjesno. Za donošenje odluke potrebni su glasovi većine prisutnih na sjednici, a Linićevo izbacivanje najizgledniji je scenarij, no još je previše otvorenih pitanja da bi se to sa sigurnošću moglo tvrditi.

Zasada se zna da Linić može računati na podršku gotovo cijelog riječkog SDP-a, što je jučer potvrdio i tamošnji Glavni odbor izglasavši zaključak po kojemu će članovi GO-a SDP-a Rijeke u subotu glasovati protiv isključenja Linića.

Linić najvjerojatnije može računati i na dobar dio zagrebačkih SDP-ovaca, a prema pričama iz kuloara, oni su se pokrenuli uoči sjednice Glavnog odbora, analizira tportal. U prilog tome da Linić može računati na njihovu podršku ide i činjenica da su od četiri glasa protiv na Predsjedništvu stranke tri došla od zagrebačkih SDP-ovaca (Davor Bernardić, Rajko Ostojić i Mirando Mrsić). Osim toga, iako nakon sjednice Predsjedništva nije htio ništa komentirati, znakovita je i izjava Igora Rađenovića, a on je prije neki dan kazao da je Linić 'ikona stranke' te da u SDP-u uvijek ima mjesta za njega.

S druge strane, dobar dio mlađih SDP-ovaca, onih koji su došli u Sabor uglavnom u ovom mandatu, stat će uz Milanovića i ne sumnjaju u to da će imati većinu. Dapače, jedan od članova Predsjedništva uvjeren je da će biti iznenađenja zbog postotka ljudi koji će se postaviti na stranu predsjednika stranke.

Pravi problem zapravo stvaraju oni članovi Glavnog odbora koji ne pripadaju Linićevoj struji, ali istovremeno žele da netko drugi preuzme stranku. Koliko je takvih, zapravo nije jasno, kao što je i neizvjesno to koliko je onih koji su posljednjih dana u kuloarima riječima stali uz Linića, no to nisu spremni napraviti i na samom glasovanju.

Upravo takvima bit će i izuzetno važno hoće li glasovanje o izbacivanju Linića biti javno ili tajno. To nam je nakon sjednice Predsjedništva natuknuo i jedan od članova Glavnog odbora bliskih Liniću. Taj je sugovornik rekao da bi upravo tajno glasovanje moglo utjecati da se ne prihvati prijedlog Predsjedništva.

Međutim očito tajnom glasovanju nije sklon šef riječkog SDP-a Vojko Obersnel - jučer je na novinarsko pitanje rekao da nema potrebe tražiti tajno glasovanje. 'Vjerujem da još imamo dovoljno snage i hrabrosti da pogledamo jedan drugome u oči i kažemo što mislimo', rekao je Obersnel.

Među onima koji će zasigurno htjeti nešto reći bit će i sam Linić, ali i bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, a oni su već najavili da će se obratiti Glavnom odboru.

Što se pak tiče najava da će se na sjednici Glavnog odbora ići u pokušaj smjenjivanja Milanovića s čelnog mjesta stranke, zasad je takva mogućnost malo vjerojatna. Naime to tijelo može dvotrećinskom većinom glasova 'u slučaju bitnih razlika u ocjenama i stavovima između Glavnog odbora i predsjednika SDP-a' raspisati izvanredne izbore za novog čelnog čovjeka socijaldemokrata, no pitanje je mogu li riječki i zagrebački SDP-ovci, udruženi s dijelom dalmatinskih SDP-ovaca, dobiti dvije trećine. Još je važnije pitanje žele li u ovom trenutku na taj način stvarati potrese u stranci?

Odgovor na to pitanje možda im i olakša činjenica da SDP od jučer ima i ime prvog predsjedničkog kandidata za sljedeće izbore. Tu namjeru glasno je obznanio Zlatko Komadina i jasno pritom dao do znanja da ne misli sudjelovati u izvršnoj vlasti.

Njegovo ime spominjalo se i u kuloarskim pričama o planu za rušenje Milanovića, pa neki tumače da je njegova objava kandidature upravo znak da se počinje s realizacijom tog plana.

'To je najava nečega što će se dogoditi u budućnosti, sada je teško reći u kojoj budućnosti, ali će biti dovoljno vremena da o tome razgovaramo kad za to dođe vrijeme', kazao je jučer Obersnel.

Nešto konkretniji bio je šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić. 'Zlatko Komadina je moj prijatelj', kazao je Bernardić za tportal.

Iz kategorije: Hrvatska

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.