Sidebar Menu

Datum objave: 27. Svi 2014

Teško stanje u Slavoniji i nakon povlačenja vode

Diana Ferić
Diana Ferić

Za evakuirane stanovnike poplavljenih područja na istoku zemlje koji su smješteni u prihvatne centre i sportske dvorane traži se prikladniji smještaj dok se ne uspiju vratiti u svoje domove. A sudeći prema najnovijim fotografijama Gunuje, obnova će doista dugo trajati, piše tportal.

 

Ministrica Milanka Opačić rekla je da imaju problema sa smještajem, jer u Slavoniji nema puno hotela, ali da su neke kapacitete već pronašli. Podsjetila je da svi ugroženi u poplavama imaju pravo na jednokratnu pomoć i pozvala one koji se za pomoć nisu prijavili da to učine.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić zbog opadanja vodostaja rijeke Save, donio je odluku o ukidanju izvanrednog stanja za područje Grada Županije i posavskih općina Štitar i Babina Greda, a na snazi ostaju izvanredne mjere obrane od poplava.

 

Odluku o proglašenju izvanrednog stanja na tim područjima župan Galić je donio 16. svibnja zbog obilnih kiša i visokog vodostaja Save. Za mjesta Đurići, Račinovci, Gunja, Rajevo Selo, Posavski Podgajci, Strošinci, Vrbanja i Bošnjaci i dalje ostaje na snazi izvanredno stanje na branjenom području.

U 18 sati vodostaj rijeke Save kod Županje iznosio je 902 te je za gotovo tri metra niži od povjesnog maksimuma ostvarenog 17. svibnja kada je vodostaj kod toga grada dosegnuo visinu od 1168 pri čemu su savske vode županjski nasip nadvisivale za gotovo 1,5 metar.

Visoke savske vode uspjele su međutim probiti savski nasip kod Rajevog Sela i Račinovaca te u potpunosti poplaviti ta sela i susjednu Gunju, a voda je djelomice prodrla i u pojedina okolna sela. Uslijed prodora vode domove je na tom području moralo napustiti oko 11.000 osoba dok se službeno smrtno stradalom u poplavama, vodi jedna osoba.

 

Iz kategorije: Hrvatska

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.