Datum objave: 26. Svibanj 2014

PRENOSIMO: Picula se Milanoviću vratio kao bumerang

Diana Ferić
Diana Ferić

Politolog Anđelko Milardović kaže da su SDP i njegova koalicija gubitnici izbora. "To je problem kada se ide eksperimentirati s ljudima koji su postigli rezultat', kaže Milardović aludirajući na odnos Milanović - Picula. Milardović smatra da je to općeniti problem u Hrvatskoj, koja ne cijeni izvrsnost, piše tportal.

 

Zoran Milanović je Tonina Piculu htio kazniti, nastavlja, a osigurao mu je mandat u Bruxellesu na pet godina. 'Vratio mu se kao bumerang', slikovito je opisao nastalu situaciju u SDP-u Milardović. Politolog smatra da će sada vjerojatno doći do unutarnje kristalizacije u SDP-u, koja umnogome ovisi o ambiciji samoga Picule - želi li on uopće jurišati na Milanovićevu fotelju, ali i kako će se ponašati Slavko Linić i riječka frakcija stranke, koju naziva Forza Fiume.

Uostalom, mnogo toga će ovisiti, smatra, o odnosu između Picule i Forza Fiume, za koji još uvijek ne znamo kakav je. Što se tiče Tomislava Karamarka i HDZ-a, navodi, on je pobijedio i nema tu daljnje rasprave o veličini pobjede. 'Mandat više je mandat više i matematika je tu nemilosrdna, a ako šest nije više od četiri i ako to nije uvjerljivo, onda ne znam što je', komentira Milardović.

O eventualnim prijevremenim izborima Karamarko i HDZ mogu samo sanjati. 'Može Karamarko tražiti što hoće, ali neće dobiti. Iz dva razloga, tog što vladajući imaju stabilnu većinu u Saboru i tog što joj je na čelu Zoran Milanović koji će ići do kraja makar ih odveo u provaliju', objasnio je Milardović. Politolog smatra da je poražavajuće za sve sudionike izbore iznimno niska izlaznost birača.

'Svi se mogu pozivati na malu izlaznost ako žele umanjiti neuspjeh, ali nećeš ti političke legitimacije za ukupnu izlaznost od 25 posto. To znači da je glasovalo svega 950 tisuća birača od 3,8 milijuna upisanih', napominje.

Kazao je da postoji velika diskrepancija između nas i, recimo, Švedske gdje je bila velika izlaznost, ali to je već pitanje građanske i političke kulture. 'U istočnim europskim zemljama vlada prosvjedno ponašanje na izborima', mišljenja je. Zgranut je izbornim rezultatom Marine le Pen i njezine ekstremno desne Nacionalne fronte u Francuskoj - kolijevci prosvjetiteljstva i slobode, jednakosti i pravednosti.

'Savez za Hrvatsku mlaka je vodica za Marine Le Pen i Nacionalnu fronta', mišljenja je Milardović.

Da se takav izborni uspjeh dogodio u Njemačkoj s NPD-om ili kod nas s HČSP-om, cijeli svijet bi brujao o povratku fašizma. 'Želim samo ukazati na problem dvostrukih kriterija koji vladaju u Europskoj uniji', zaključio je politolog.

 

Iz kategorije: Hrvatska