Datum objave: 25. Svibanj 2014

Danas izbori ze EU parlement - pogledajte što morate znati prije glasovanja

Diana Ferić
Diana Ferić

Izbori na Europski parlament provode se danas, a glasačka mjesta otvorena su od 7 do 19 sati. Odaziv je do sada vrlo loš, a da bi tako mogli biti do kraja summju je jutros, nakon što je glasovao, izrazio i hrvatski prenijer Zoran Milanović.

Na izborima za Europski parlament. pravila su malo drugačija nego što smo naviknuli glasujući na lokalnim ili parlamentarnim izborima, piše tportal.

Prije svega Zdravka Ćufar Šarić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), prvo i osnovno podsjeća birače da ne zaborave sa sobom ponijeti identifikacijske dokumente, jer bez toga neće moći. 'Osim toga, bitno je, kada se biraču uruči listić koji će biti velik gotovo kao i na prošlim izborima, poput lista A3 formata, možda čak i malo veći, da se pročita navedena uputa', poručuje potpredsjednica DIP-a.

Pravila europskih izbora različita su od parlamentarnih i lokalnih pa je tako cijela zemlja jedna izborna jedinica, a 11 zastupnika koji će Hrvatsku predstavljati u Bruxellesu i Strasbourgu idućih pet godina, izabrat ćemo proporcionalnim sustavom na listama na kojima će biti omogućeno preferencijsko glasovanje.

Da bi lista osvojila mandat, bit će potrebno najmanje prijeći izborni prag od pet posto, ali sve su pretpostavke da to neće biti dovoljno kada se glasovi budu preračunali u mandate.

Iako je na prošlogodišnjim izborima prvi put u hrvatskoj izbornoj praksi provedeno preferencijalno glasovanje, još uvijek mnogim građanima nije u potpunosti jasno kako se zapravo glasuje pa se postavljaju pitanja poput  'mogu li ja glasovati samo za Marka Marića bez obzira što je sedmi na listi'.

Naravno da možete - i to je čar i blagodat preferencijskog glasovanja, doduše još uvijek na zatvorenim listama. 'Savjetujemo biračima da pročitaju uputu koja se nalazi na glasačkom listiću kako bi glasovanje bilo sukladno propisima i listić važeći', kazala je potpredsjednica DIP-a.

Glasuje se za jednu od 25 kandidacijskih lista, objašnjava Ćufar Šarić, koje se nalaze na listiću, a potom se može, ako birač to želi, glasovati za jednog od kandidata s liste koju je birač već odabrao.

Napominje da se može glasovati za kandidata bilo kojeg rednog broja, ali se mora nalaziti na listi koju je već prethodno zaokružio. Dakle, ne može se birati jednu stranačku ili koalicijsku listu, a kandidata s druge. U tom slučaju će vam najvjerojatnije biti priznat glas samo za listu.

Iz kategorije: Hrvatska