Datum objave: 23. Svibanj 2014

Kristalina Georgieva zadivljena mobilizacijom hrvatskih građana oko poplava u Slavoniji

Diana Ferić
Diana Ferić

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić izjavila je danas da je nakon poplava koje su pogodile istočnu Slavoniju trenutno prva zadaća pomoći oko smještaja ljudi, koji su morali napustiti svoje domove, dok se njihove kuće ne očiste i ne osposobe za upotrebu.

 

Po dolasku u sjedište Državnog stožera zaštite i spašavanja u Županji, Pusić je izjavila novinarima kako se, u suradnji s tijelima Europske unije, radi na uništavanju komaraca na poplavom pogođenim područjima, uključujući BiH i Srbiju.

Komarci su neugodni, ne samo zato što će ih biti puno, već i stoga što u ovakvim uvjetima prenose zaraze, s obzirom na uginule životinje, pa to zahtjeva trenutnu reakciju, istaknula je Pusić.

EU će pomoći u financiranju letova za akcije uništavanja komaraca i sredstava za njihovo tretiranje, najavila je ministrica.

Europska povjerenica za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva izjavila je da je područje Slavonije pogodila strašna tragedija, ali i je u borbi protiv poplava ostvarena nevjerojatna mobilizacija vojske, civilne zaštite, Crvenog križa i građana.

Izrazila je zahvalnost Hrvatskoj što pomaže ne samo svojim građanima, već i ugroženim područjima BiH i Srbije, ocijenivši kako borba protiv poplava traži snažnu suradnju tih država sada, ali i u budućnosti.

Humanitarne aktivnosti na terenu potrajat će barem nekoliko tjedana, kako bi se ljude, koji su evakuirani s ugroženih područja, opskrbilo hranom, vodom i lijekovima, dodala je Georgieva.

Iz kategorije: Hrvatska