Datum objave: 21. Svibanj 2014

Proglašena opasnost od epidemije zaraznih bolesti na poplavljenim područjima

Nina Medić
Nina Medić

Rajko Ostojić, ministar zdravlja donio je danas odluku o proglašenju opasnosti od epidemije zaraznih bolesti na poplavljenom području. To je prvi put u više od 20 godina hrvatske države da je ministar zdravlja donio takvu odluku, javlja tportal.

Područja cijele Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, te gradova Pleternice i Lipika u Požeško-slavonskoj, kao i Kostajnice i Dvora na Uni u Sisačko-moslavačkoj županiji, smatraju se ugroženim od epidemije zaraznih bolesti.

Radi sprječavanja i suzbijanja zaraznih bolesti na poplavljenim područjima, mjere podrazumijevaju mobilizaciju zdravstvenih radnika i drugih osoba, rekviziciju opreme, lijekova i medicinskih proizvoda, prijevoznih sredstava, privremenu uporabu poslovnih i drugih prostorija za pružanje zdravstvene zaštite, izolaciju i liječenje, te određivanje posebnih zadataka pravnim osobama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnim zdravstvenim radnicima.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo zadužuje se za izradu plana provedbe mjera sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, kaže se u odluci. Ostojić je na konferenciji za novinare rekao da je odluku o proglašenju opasnosti od epidemije donio nakon sinoćnje odluke Vlade o proglašenju katastrofe za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Epidemiološka situacija na poplavljenim područjima i dalje je stabilna i nema zabilježenog porasta oboljelih od crijevnih bolesti, koje su najveći rizik - poručila je u razgovoru za Media servis Kata Krešić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. Kako bi se zadržala takva situacija važno je da se svi strogo pridržavaju higijenskih mjera, izvještava tportal.

Apel se odnosi na stanovništvo djelomično potopljenih područja, onih koje se vraćaju na potopljena područja ili ih obilaze, kao i na sve koji pomažu u obrani i sanaciji terena. Svi oni moraju se strogo pridržavati osobne higijene, što znači prije svega redovito pranje ruku. Stanovnicima u mjestima s lokalnim vodovodima preporučuje se prokuhavati vodu, a najbolja varijanta je piti vodu koja pristiže kroz donacije i cisterne.

„Svi znamo da je poplavljena i naplavljena voda kontaminirana, podizanjem septičkih jama i gnojnica. Zato je naša preporuka od prvog dana, za stanovništvo na dijelovima koji nisu evakuirani u cijelosti, da se ne konzumira voda iz vlastitih bunara, a da se voda iz vodovoda iz preventivnih razloga prokuhava. Što se tiče hrane- preporuka je konzumirati samo termički obrađenu i konzerviranu hranu. Iz vrtova djelomično potopljenih, kao i onih s kojih se voda povukla ne konzumirati termički neobrađeno voće i povrće“, proučuje Krešić.

„Namirnice koje su u bilo kojoj mjeri došle u kontakt s naplavljenim vodama nikako ne konzumirati. U nekakvim skladištima, ostavama, suhomesnati proizvodi ako su došli u doticaj s poplavnim vodama, ništa se ne smije konzumirati, samo konzerve', upozorava Krešić. Nužno je pojačati osobnu higijenu, posebno ruku, te se javiti stručnim osobama koja će dati zaštitna i dezinfekcijska sredstva. Sve osobe koje tamo odlaze, bilo da pomažu, da rade na terenu, prije konzumacije jela, pića, pušenja, moraju oprati ruke ako su u mogućnosti, a ako ne, naše službe će im dati dezinfekcijska sredstva za ruke“, kaže Krešić i dodaje kako uklanjanje lešina životinja treba prepustiti stručnim osobama, veterinarskim službama.

Također, s obzirom na veliki 'izlet' komaraca angažiran je i Poljoprivredni fakultet Osijek da napravi izvid na terenu, kako bi se donijele odluke o tretmanu. Na teren pristižu i repelenti kao trenutna zaštita od komaraca i drugih insekata.

Iz kategorije: Hrvatska