Datum objave: 21. Svibanj 2014

Potrebni osposobljeni volonteri za spašavanje životinja iz poplavljenih područja

Nina Medić
Nina Medić

S obzirom da je Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je više stotina mailova i poruka u kojima ljubitelji životinja nude svoju pomoć u spašavanju i zbrinjavanju životinja na poplavljenom području, u dogovoru s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje apeliraju na sve udruge i volontere koji su educirani i osposobljeni za aktivno spašavanje životinja u situacijama poplave da se jave u lokalne krizne stožere radi koordinacije u radu, javlja tportal.

Sve udruge i građane mole da ne poduzimaju samostalne akcije kako se na terenu ne bi stvorila stihija i neorganiziranost.

Na poplavom pogođenim područjima ostao je velik broj kućnih ljubimaca koje dežurne ekipe na terenu sustavno spašavaju. S obzirom da nema dovoljno smještajnih kapaciteta za unesrećene životinje, iz Ministarstva poljoprivrede apeliraju na sve građane koji su u mogućnosti da udome kućne ljubimce o kojima se njihovi vlasnici trenutno ne mogu brinuti. Potencijalni privremeni udomitelji obavezno se moraju javiti veterinarima na poplavljenim područjima radi evidencije vlasništva životinja i privremenih udomitelja.

Ministarstvu poljoprivrede pristižu i brojni zahtjevi za sudjelovanjem volontera u spašavanju životinja na poplavljenim područjima. Pomoć volontera svakako je potrebna u brizi za spašene životinje i organizaciji njihovog privremenog udomljavanja te je njihovo sudjelovanje od velikog značenja.

'Poplava je ozbiljna situacija puna vidljivih i nevidljivih opasnosti. Podržavamo volju i želju volontera za nesebičnim pružanjem pomoći, no ne možemo dopustiti svjesno ugrožavanje njihovih života. Sve zainteresirane stoga molimo da se jave u lokalne krizne stožere već prisutnim spasiocima', napominju iz Ministarstva poljoprivrede, prenosi tportal.

Zahvaljuju svim volonterima i udrugama zbog njihovog angažmana u spašavanju životinja, organiziranosti i visokoj svijesti za skrb svih unesrećenih životinja.

Iz kategorije: Hrvatska