Datum objave: 19. Svibanj 2014

Hrvatska ujedinjena u pružanju pomoći žrtvama poplava: Gdje i kako možete pomoći?

Nina Medić
Nina Medić

Cijela Hrvatska ujedinila se da pomogne stanovništvu stradalom u poplavama, a humanitarne akcije pomoći organizirane su i diljem Šibensko-kninske županije.

Osim što za pomoć možete nazvati donatorski telefon 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen) te donirati novac putem Crvenog križa, mnoge udruge i organizacije na Šibenskom području pokrenule su akciju prikupljanja potrepština za ugroženo stanovništvo.

Donacije tako možete donijeti u Crveni križ u Šibeniku, u predvorje zgrade Veleučilišta u Šibeniku, u Župni ured Brodarica, prostorije Udruge žena Sveti Antun (Stjepana Radića 54, Plavi neboder), prostorije Udruge Slavonaca i Baranjaca Šibensko-kninske županije HRAST (Kralja Zvonimira 16) i mnogim drugim mjestima.

Humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći priključila se i šibenska navijačka skupina 'Funcuti'. „Svjedoci smo teške katastrofe koja je pogodila našu zemlju na koju nitko ne smije ostati ravnodušan, stoga pozivamo Šibenčane da se odazovu organiziranom prikupljanju pomoći u organizaciji udruge navijača "Šibenski Funcuti"  večeras 19.svibnja i sutra 20. svibnja od 18 - 21 h ispred prostorija Udruge na Baldekinu. Prikupljamo hranu,  odjeću te higijenske potrepštine. Pokažimo solidarnost, zajedništvo i veličinu navijačkoga srca i pomozimo našim Slavoncima. Dokažimo još jednom kako Šibenik diše“, poručuju Funcuti.

Također, Primoštenski info portal GLAS PRIMOŠTENA i načelnik općine Stipe Petrina pozivaju sve ljude dobre volje za pomoć ugroženim mjestima u Slavoniji. Od 8,00 sati počelo je sakupljanje pomoći u prostorijama Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Primošten. Svi građani koji žele i mogu pomoći vodu i ostalo mogu donijeti  u prostorije vatrogasnog doma u Primoštenu svaki dan do 16,00 sati. Ukoliko ne možete tada, kontaktirajte koordinatore akcije na brojeve 099 275 1714 i 091 573 6628 ili mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Preko facebook stranica: Smještaj za žrtve poplava i Slobodno mjesto za evakuirane iz poplava RH možete ponuditi smještaj i pomoć stradalima.

 

Iz Ministarstva socijalne politike i mladih javljaju da je odsad najpotrebnija donacija VODA, uz higijenske potrepštine i hranu.

Uz sve navedene prijedloge za donacije – flaširana voda, nekvarljiva hrana, odjeća, obuća, donje rublje, čarape i prekrivači, deke, jastuci, madraci dodan je i popis koji je Ministarstvo dobilo sa terena: konzervirana hrana koja ne iziskuje pripremu, žitarice, suho meso, hrana za dijabetičare, slatkiši, mlijeko u prahu, sušeno voće, uređaji za komunikaciju (toki voki), baterijski radio, punjači za mobitele, produžni kabeli, baterijske lampe (i baterijska punjenja za njih), gumene čizme, kabanice, maske za prašinu, svijeće, jednokratni pribor za jelo, otvarač za konzerve, vreće za smeće, gorivo (benzin i nafta), alati (lopate, grablje, kramp, pile, metla, čekić, čavli, pumpe za ispumpavanje i sl.), rukavice za rad, klor i sredstva za čišćenje, lijekovi i aparati za mjerenje šećera (neofen, tablete za smirenje, Humulin M3, Humulin R, Lopril H 20 mg, Lopril 10 mg, Aminol 50 mg, Amlodipin 10 mg, Antibiotici (Amoxicilin, Cefalexin), Coryol 12,5 mg, Penicilin, Lanibos, Bosoptin, Paracetamol tablete i sirup, Brufen 400 mg, Analgin, Prolife, Enterofuryl caps i sirup, Urinarni kateteri i kese, NaCl rastvor 500 ml, infuzioni sistemi i igle, Glucosa solutio 5% 500 ml, Zavojni materijali), veliki naglasak na dječjoj hrani, odjeći i obući, pelenama, vlažnim maramicama, dudicama, bočice, griz, zamijensko mlijeko, čokolino, kašice, igračke, higijenske potrepštine: vlažne maramice, kreme, šamponi, sapuni, četkice za zube, pasta za zube, ulošci, pelene za odrasle, britvice, toaletni papir, sapun.

Pomoći možete i uplatama na račune:

Crveni križ
za pomoć Hrvatskoj - IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08,
za pomoć BiH - IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 05,
za pomoć Srbiji - IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 07,

Caritas IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175, 

pozivom na donatorski telefon 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen), te preko internetskih stranica crvenog križa.

 

FOTO: Studentski val pomoći/ facebook

 

Iz kategorije: Hrvatska