Sidebar Menu

Datum objave: 17. Svi 2014

Borba s poplavama i dalje traje u Slavoniji, Sava raste

Diana Ferić
Diana Ferić

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je za HRT kako su tijekom večeri i noći mogući svakakvi scenariji u Slavoniji s obzirom da sava na nekim mjestima i dalje raste.
- Voda u Slavonskom Brodu dosegla je metar više od rekorda što je zaista izvanredno stanje. Napomenuo je da vodostaj trenutno ne raste ni ne pada no pred braniteljima nasipa je teška večer - kazao je.

Mlade snage su u obrani Slavonskog Broda naime oko 500-tinjak mladih ljudi, učenika i studenata priključilo se obrani grada. Primili su se lopata i pune vreće s pijeskom kako bi obranili grad. Najviše ih je kod nekadašnjeg restorana Brođanka.

Sava je kod Slavonskog Šamca počela lagano padati. U 15 sati visina iznosi 888 centimetara. Dok kod Županje Sava stagnira. U 13 sati zabilježena je visina od 1168 centimetra, a nakon dva sata visina je ostala ista. Visina Save u Slavonskom Brodu u 15 sati iznosi 927 centimetara.

Pukao nasip u Rajevom Selu, vojska evakuira 200 ljudi. Vojska tamo šalje helikoptere kako bi pomogli u evakuaciji stanovništva. Kako doznajemo na području od Slavonskog Broda do Županje je oko 1000 vojnika, a stiže još postrojbi iz rezerve.

Dijelimo s vama i status s Facebook profila Živog zida: Jel se može prikupiti nešto hrane i pića za vojsku kod Županje, oni mole da im se donese nešto hrane i pića. Je*em ti ovakvu vlast, da vojska nema kifle!

Sava raste

Vodostaj rijeke Save na području Slavonskoga Broda raste četiri centimetra na sat, izvijestio je rukovoditelj obrane od poplave u slavonskobrodskoj ispostavi Hrvatskih voda Davor Piha.

Prema posljednjim informacijama s terena nasip kod Babine Grede je popustio!

U selu Bošnjaci kod Županje u 09:30 h oglasila se sirena zbog prodiranja Save na nekoliko mjesta na Bošnjačkom topolju. 

Javljaju nam se zabrinuti čitatelji: 'Jako je kritično na dva mjesta uz Savu u mjestu Štitaru. Mještani se bore i svim silama žele obraniti selo. Okupljeni , gotovo svi, Štitarci pune vreće pjeskom i  grade zečje nasipe. Bože budi nam u pomoći! Bože, smiluj nam se!'

'Slavonija se bori SAMA! Štitar, Babina Greda, Božnjaci, Županja - POŠALJITE VOJSKU!!!!!!! Gdje su dežurne službe?!?! Zvala sam Ministarstvo Obrane nitko se ne javlja. Svega par stotina stanovnika brani granicu RH koja je dugačka više od 50 kilometara!!!!! HALOOOOOOOOO!

Čeka li se scenarij BiH ili Srbije?!

SIRENE su se oglasile u Bošnjacima, a sada i u Babinoj Gredi! STANJE JE ALARMANTNO! Dežurne službe i dalje IGNORIRAJU BG, ŠTITAR; ŽUPANJU; BOŠNJAKE i ostatak Cvelferije', kaže jedna čitateljica.

 

Objavljeno ranije:Situacija u županjskoj Posavini u kojoj je na obrani od poplava na potezu od Županje do Račinovaca angažirano više od 1000 osoba i dalje je kritično, ali se očekuje da neće doći do probijanja savskih nasipa, rečeno je na izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, prenosimo s tportala.

 

Vodostaj rijekeSave kod Županje u 9 sati bio je 1159 i prema riječima voditeljice vinkovačke ispostave Hrvatskih voda Mirjane Šota porast vodostaja Save opao je te sada ta rijeka raste pet centimetara svakoga sata naspram 10 koliki je bio porast tijekom jučerašnjeg dana.

Šota je također navela da je Sava kod Županje prešla vodostaj stogodišnjeg prosjeka uvećan za 1,20 metara.

Kod Županje nasip je podignut na visinu 1180, a očekuje se da bi Sava mogla doseći i do 1200 te će se nasip pojačati dodatnim vrećama pijeska. Trenutačno se očekuje da bi tijekom dopodneva u Županju trebalo stići dodatnih 50 tisuća vreća s pijeskom kao i novih 200-tinjak pripadnika Hrvatske vojske koji če uz postojećih 180 pomagati građanima u obrani od mogućih poplava.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo VSŽKata Krešić uputila je apel stanovnicima županjskih općina čija se domaćinstva snabdijevaju iz lokalnih vodovoda da preventivno prije upotrebe prokuhaju vodu za piće dok vodu iz privatnih bunara ne bi smjeli uopće koristiti za piće.

Kao najkritičnija mjesta označeni su dijelovi nasipa kod Štitara i Račinovaca gdje, kako je rečeno, nasip klizi te ga je potrebno dodatno utvrditi.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje iz Vukovara Zdenko Lovrić ocijenio je da će najkritičnijih biti narednih nekoliko dana dokle god se ne primijeti da se vodostaj rijeke Save ne snižava. "Nadamo se kako do najgorega neće doći iako se u koritu i izvan korita rijeke nalaze ogromne količine vode. Nasipi međutim za sada odolijevaju jer su kvalitetno građeni i održavani", kazao je Lovrić.

Zbog kontinuiranog rasta rijeke Save kod Slavonskog Šamca i Sikirevaca noćas je proglašeno izvanredno stanje na području Brodsko-posavske županije.

Iz kategorije: Hrvatska

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.