Datum objave: 16. Svibanj 2014

Hrvatski župani o novoj karti regionalnih potpora: Razvijena područja dobivaju više od nerazvijenih

Nina Medić
Nina Medić

Hrvatski župani upozorili su na 29. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, kako je nova karta regionalnih potpora pokazala potpunu promašenost podjele Hrvatske na dvije statističke regije i apsolutno unazadila i Kontinentalni i Jadranski dio Hrvatske.

Prema najnovijoj Odluci Vlade RH od 22. 04. 2014. godine, Kontinentalna Hrvatska uvrštena je u razred koji ima najmanji postotak državne pomoći odnosno 25 %, dok je Jadranska Hrvatska s postotkom potpore 35%. Kako je Odluka o ovakvoj podjeli regionalnih potpora na snazi do 2020. i kao takva ne može se mijenjati, župani smatraju da je nužno mijenjati statističke regije.

Zbog nove karte regionalnih potpora cijeloj državi su smanjene regionalne potpore, a rezultat takve podijele je da nerazvijeniji dio Hrvatske dobiva manje potpore u odnosu na razvijenije. Primjerice, gradovi poput Pule, Dubrovnika i Splita dobit će više pomoći od manjih gradova kao što su Vukovar, Hrvatska Kostajnica ili Zlatar. Ovakvom podjelom, smatraju svi hrvatski župani, Vlada RH maksimalno je pogodovala Gradu Zagrebu, koji se ni do sada nije pokazao kao jedinica lokalne samouprave koja je prednjačila u pripremi projekata za fondove EU, dok će ostatak Hrvatske imati velike štete u svom gospodarskom razvoju i privlačenju novih investicija.

Uz novu kartu regionalnih potpora, župani su iskazali i zabrinutost o ukidanju područja od posebne državne skrbi koji kreće od 01. 01. 2015. godine, s obzirom da ne postoji niti jedan pisani dokument niti tranzicijski model u proračunu RH koji će pomoći općinama i gradovima koje su do sada primale potporu.  „Apeliramo na Ministarstvo da kartu regionalnih potpora promijeni te da ako postoje nekakvi drugi modaliteti pomoći nerazvijenim područjima, da se ti modaliteti stave u zakonske okvire, a ne u okvire nekakvih zaključaka i preporuka donesenih samo unutar Vlade RH“ , kazao je Tomislav Tolušić,  predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan.

„Banke i investitori birat će manje razvijen prostor Splita, Dubrovnika, Zadra ili Rijeke, a zaobilazit će naša sela, općine, gradove i županije koje su ulagale značajna financijska sredstva stvarajući gospodarske zone. Naše zone će ostati prazne, a naša školovana djeca će napuštati ove prostore. Poruka hrvatske Vlade danas Slavoncima i Baranjcima je da neće ulagati sljedećih deset godina u vaš prostor ​ - ​snađite se​!“, upozorio je Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

„Karta je podloga za određenu vrstu potpora te ju ne smijemo vezati za potpore iz EU fondova koje se u vrlo ograničenom dijelu vežu za kartu. To je podloga za poticanje gospodarstva te su u pitanju državne potpore jer je predviđeno da se određuju prema BDP-u. Zato smo zaključili da je najbolja podjela na dvije regije pa da onda usmjeravamo sredstva posebnim odlukama, a Vlada ima dovoljno instrumenata da poštuje poticanje ujednačenog razvoja“, rekao je na sjednici županija Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

Iz kategorije: Hrvatska