Datum objave: 08. Svibanj 2014

Reforma sudstva: Žalbe više neće riješavati drugostupanjski sudovi iste Županije

Diana Ferić
Diana Ferić

Sudski postupci na prvom stupnju u Hrvatskoj traju  460 dana, a u EU prosjek je 272 dana. Građani plaćaju preko dvije milijarde kuna kamata zbog razlike u dužini trajanja postupaka, kazao je danas ministasr pravosuđa Orsat Miljenić predstavljajući reorganizaciju sudstva  i priznajući da su građani, ali i Vlada s pravom nezadovljni stanjem u sudstvu.

 

„U sredini smo po izdvajanju državnog novca za pravosuđe, ali nemamo mobilnost u sustavu i neravnomjerno smo opterećeni. Građani nemaju dobru uslugu“, rekao je Miljenić, kako piše tportal.

Zato su odlučili preraspodijeliti sudove. Ustanovili su 15 županijskih područja. 'U svakoj županiji imat ćemo jedan Općinski sud, jedan Prekršajni i jedno Općinsko državno odvjetništvo.' Kaže da će se tako smanjiti broj pravosudnih tijela za 100, što znači da će za toliko biti manje i predsjednika tijela koji će se moći vratiti u regularno suđenje. Najavio je specijalizaciju sudaca kako bi mogli kvalitetnije raditi posao.

„Svima je u interesu, ako imate nekakav kompleksni predmet, da vam ga sudi netko tko ih je već sudio 100, 200 ili 1.000, a ne onaj sudac koji ih je sudio tek 10', kaže Miljenić i najavljuje mobilnost sudaca građanima u manjim mjestima. Osim otoka, sva su područja tako skrojena da nemate nigdje dulje putovanje od dužine grada Zagreba“, kaže Miljenić.

Najavljuje da će se uvesti i standardi broja službenika sudova u odnosu na broj sudaca.Naime, trenutno je na nekim sudovima zaposleno 18 službenika u odnosu na jednog suca, što se smatra prevelikim brojem.

Neki suci imaju svaka dva dana jednu raspravu, a negdje ne mogu odahnuti koliko su opterećeni poslom, sve ćemo to sada riješiti', najavljuje ministar i uvodi  „sudbene dane“ u mjestima koja su manje naseljena.

Novost je i da ćežalbeni postupak biti dodjeljivan bilo kojem drugom sudu u Hrvatskoj, a ne kao dosad, višem sudu iste županije. Žalbe će se dodjeljivati bilo kojim slobodnim sucima u zemlji, i to slučajnim elektronskim odabirom.



Prema novoj organizaciji sudova i državnih odvjetništava koja će s epočeti primjenjivati  od 2015. godine svaka županija imat će po jedan općinski sud, jedan prekršajni sud i jedno općinsko državno odvjetništvo. Očekuju se uštede, ali i ubrzavanje sudskih postupaka. Premijeru Zoranu Milanoviću ova reforma ima glavu i rep, ali i unutarnje organe te ekstremitete

 

 

Iz kategorije: Hrvatska