Datum objave: 07. Svibanj 2014

Tko je Boris Lalovac, novi ministar financija i što se mijenja njegovim dolaskom?

Nina Medić
Nina Medić

Boris Lalovac, novi ministar financija, koji je na tu poziciju došao nakon što je premijer Zoran Milanović smijenio Slavka Linića zbog afere sa zemljištem tvrtke Spačva. Boris Lalovac je ekonomist koji je u Ministarstvo financija došao iz bankarskog sektora. Njegovim imenovanjem na mjesto ministra financija Vlada prije svega šalje poruku da u upravljanju fiskalnom politikom neće biti velikih promjena, već se očekuje politika kontinuiteta. Samozatajni Lalovac, bio je Linićeva njegova desna ruka, posebice u najvažnijim projektima ministarstva, od fiskalizacije preko predstečajnih nagodbi do teških pregovora s bankarima kako bi se pomoglo zaduženima u francima, otkriva HRT.

Taj 38-godišnjak podrijetlom iz Ploča do dolaska u Ministarstvo, uz iskustvo predavača na visokim učilištima, ali i u realnom sektoru, radio je kao jedan od direktora u Raiffeisen banci. Smatra ga se stručnim, a ne političkim kadrom iako je bio član SDP-ova Savjeta za gospodarstvo i sudjelovao u pisanju Plana 21. Do sada se nagađalo da će zamijeniti šefa HBOR-a, međutim na kraju će postati dosad najmlađi hrvatski ministar finacija, piše HRT.

Rođen je 1976. u Splitu, a diplomirao je 2000. na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. Magistrirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 2006. Na otvorenu političku scenu stupio je krajem 2011., kao zamjenik ministra financija, nakon pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima. Do tada je radio kao direktor sektora računovodstva, financija i izvještavanja u Raiffeisen Leasingu.

Na tom je mjestu bio od 2005., a prije je radio u zaprešićkoj tvrtki Karbon-Nova i zagrebačkoj Auto-Hrvatska. Boris Lalovac godinama je i predavač na zagrebačkoj Visokoj školi za financije i pravo Effectus te na Visokoj poslovnoj školi Libertas, na kojima predaje o financijskom izvještavanju, reviziji i kontrolingu. Govori dva strana jezika, engleski i talijanski, koautor je knjige 'Poduzetnička ekonomija'.

Kako doznaje HRT, Boris Lalovac prema imovinskoj kartici ima stan u Zagrebu, parkirno mjesto, ušteđevinu, ali i kredit. Vrijednost stana od 68 kvadratnih metara kvadratnih procijenjena je na 716 tisuća kuna, a parkirno mjesto na 47 tisuća kuna. Prema imovinskoj kartici koju je predao 31. siječnja 2012. kada je stupao na mjesto zamjenika ministra financija, Lalovac je uštedio 150 tisuća kuna i 41.300 eura.

Lalovac je 2007. godine podigao stambeni kredit u Raiffeisen banci, u kojoj je bio i zaposlen prije dolaska u Ministarstvo financija, u iznosu od 135.930 švicarskih franaka, koji treba vraćati do 2032. U imovinskoj kartici koju je predao Povjerenstvu za sukob interesa napominje se da je zajedno sa suprugom, koja je zaposlena u farmaceutskoj kompaniji, u 2011. godini uprihodovao ukupno 420.000 kuna.

Iz kategorije: Hrvatska