Datum objave: 06. Svibanj 2014

Linic ne želi štetiti SDP - u i do izbora za EU komnetirati svoju smjenu

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je jutros smijenjen s funkcije ministra financija Slavko Linić se popodne obratio novinarima, međutim izjave premijera Milanovića nije htio komentirati, prenosimo s tportala.

Prihvaćam odluku predsjednika Vlade s obzirom da sam u SDP-u preko 20 godina i želim da uspije na izborima za Europski parlament i svojim izjavama ne želim ugroziti šanse na izborima', rekao je Linić, poručivši da će o svojim odnosima s premijerom i o odlasku govoriti nakon 25. svibnja, odnosno nakon izbora za Europski parlament.

Linić se u kratkoj izjavi zahvalio svim suradnicima u Ministarstvu financija, od portira do njegovih pomoćnika. Zahvala je išla i drugim ministrima u Vladi, ali i medijima. 'Svom nasljedniku želim puno uspjeha te da iskoristi svoje znanje kako bi novim rezultatima učinio sve da građanima bude bolji život', poručio je.

Osvrnuo se na aferu Spačva poručivši da je u predstečajnoj nagodbi te tvrtke sve učinjeno sukladno zakonu. 'Spačva danas redovno posluje, redovito plaća svoje obveze i zapošljava 600 ljudi. Redovito uplaćuje prihode u proračun, pa je tako od 15. svibnja 2013. do 30. travnja ove godine uplaćeno preko šest milijuna kuna. Spačva je od predstečajne nagodbe u državni proračun uplatila preko 18 milijuna kuna. Dakle, osim radnih mjesta rezultat predstečajnih nagodbi je punjenje proračuna, ali i smanjenje nagomilanih potraživanja', kazao je Linić. Na novinarska pitanja nije htio odgovarati.

 

Evo kako je Milanović obrazložio svoju odluku o smjeni Linića: 'Prije više od dva mjeseca šefica Porezne uprave me upoznala s predstečajnim nagodbama gdje su se vidjeli nesrazmjeri. Moj je posao bio da se obratim ministru i provjerim da li je možda riječ o grešci. U dva mjeseca se nije dogodilo ništa. Predstečajne nagodbe su diskrecijski postupak i moraju biti bez sumnje. Moj posao je da provjeravam i dajem naputke i da institucije rade svoj posao na čist način u interesu RH i proračuna. Greška se može dogoditi, ali onda se to mora objasniti', rekao je Milanović.

'U vrijeme svog mandata da utjecajna osoba uzme kredit od HBOR-a? Čekao sam odgovor i obraćanje javnosti, tražio sam ministra da ga smijeni i onda sam to javno morao učiniti. Na neke stvari u etici u politici gledamo na drugačiji način. Ministar je nastavio cijelo to vrijeme govoriti o Šegonu kao o žrtvi. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa se očitovalo, što nije presudno, jer sam o tome imao stav prije nego je Povjerenstvo donijelo pravorijek. To je politička odluka. Način na koji se ministar očitovao da je objavio na internetu nije ispravan, to se tako ne radi. Ne daje odgovor na niti jedno pitanje, prebacuje odgovornost.

Kada postoji sumnja u regularnost od svakog ministra očekujem da pozove na odgovornost ljude koji su to pripremali, ne kažem da je to kazneno djelo, tu se radi o grešci na štetu državnog proračuna. Zahvaljujem ministru Liniću za posao u Vladi. Izbori su bitni, ali čiste ruke su bitnije', poručio je Milanović.

Iz kategorije: Hrvatska