Datum objave: 06. Svibanj 2014

Premijer Milanović smijenio Slavka Linića

Nina Medić
Nina Medić

Slavno Linić više nije ministar financija. Objavio je  to premijer Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare koju je sazvao nakon što je jutros Linića pozvao na razgovor. Novi ministar financija je Boris Lalovac, javlja Index.

Podsjetimo, sada već bivši ministar financija, prvi put u svojoj karijeri našao se pod sumnjom da je nanio štetu državnom proračunu zbog kupnje zemljišta tvrtke Spačva za 33 milijuna kuna, iako je Porezna uprava izračunala da vrijedi samo šest milijuna kuna.

"Rekao sam mu da nema moje povjerenje i da ne vidim kako bismo mogli nastaviti ovu suradnju. Za njegovog nasljednika ću predložiti Lalovca. Do ovoga je došlo jer me prije dva mjeseca bivša šefica Porezne upozorila na neke sumnjive predstečajne nagodbe. Pretpostavljali smo da je riječ o grešci, ali trebalo je odgovoriti na pitanje zašto? Odgovor nisam dobio. Predstečajne nagodbe su diskrecijski postupak i moraju biti besprijekorne. Moj posao je da provjeravam, postavljam pitanja i dajem naputke. Greška se može dogoditi...", objašnjavao je Milanović

"Drugi razlog, ministar Linić je jedan intenzivan, katkad i agresivan prema suradnicima. Početkom ove godine imali smo tzv. slučaj pomoćnika ministra, kojega sam nažalost sam morao isključiti, jer ministar nije vidio što se mora učiniti, čekao sam dogovor i obraćanje javnosti, tražio sam od ministra da ga smijeni, on je to odbio, pa sam morao to učiniti javno. Ministar je nastavio cijelo to vrijeme do dana današnjeg govoriti o svom bivšem pomoćniku kao žrtvi.", kazao je Milanović.

"Na kraju i način, ministrovo objavljivanje odgovora na moj upit nije u redu. Objavio ga je na stranicama prije nego ga je poslao meni. Mene njegov odgovor ne zadovoljava. Radi se o grešci na štetu državnog proračuna, što je potvrdila Porezna uprava kojoj u ovom slučaju vjerujem. Jer to je alarm. Na ovakav način se ne može raditi, povjerenje je ozbiljno narušeno. Ne želim govoriti o jutrošnjem sastanku s Linićem. Nisam bio zadovoljan odgovorom. Želim se ograditi od bilo kakve kaznene odgovornosti. Hrvatska javnost je traumatizirana iskustvom s bivšom vladom i stvari moramo rješavati što je moguće brže. Meni je trebalo dva tjedna da naložim da Šegon ode. Moji kriteriji su svima u Vladi jasni.", tvrdi Milanović.

"Pomoćnici ministra odgovaraju Vladi, s njima razgovaram rijetko, ovo sa šeficom Porezne je iznimka. Bila je to izvanredna situacija. S njom sam malo surađivao. Istragu političku o funkcioniranju sustava moram voditi. Sve je javno, javni su ugovori o predstečajnim nagodbama, nema šanse da se nešto sakrije, i svi koji ih uoče trebaju ukazati na eventualne nepravilnosti...", kazao je Milanović govoreći o predstečajnim nagodbama, javlja Index.

Ova Vlada je ojačana ovime jer pokazuje stav i gard. Čiste ruke su važnije, predstečajne nisu loša stvar. Ja se nadam da tu nema ničega, već da se radi o tvrdoglavom otporu kojim se štiti svoje suradnike. Da se moj šef kabineta našao u situaciji u kojoj se našao pomoćnik ministra otišao bi odmah. Iako ne vjerujem da bi se to dogodilo", rekao je još jednom podsjetivši na slučaj Šegona.

"Nisam rekao da ne vjerujem Liniću. Niti je ministar radio procjene, to su radili neki neovisni vještaci. Tako i država kad pregovara čuje privatnog vještaka pa bude skeptična, pita Poreznu koja kaže da to vrijedi šest puta manje. I tada se pregovori nastavljaju. Porezna uprava nije radila procjenu, u ovom predmetu uopće nije radila Procjenu. Zato je procjena napravljena tek nedavno."

"Ja neću provoditi istragu, treba ispitati i neke druge nagodbe. Potrebno je vidjeti tko je odgovoran za to, tko je spavao, je li imao neku drugu ulogu osim spavanja... Greške su moguće", kazao je Milanović.

 

Iz kategorije: Hrvatska