Datum objave: 02. Svibanj 2014

PRENOSIMO:Pogledajte imovinu "Kralja željeza" kojem se oprašta porez

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatski  "kralj željeza", slavonski tajkun Željko Biloš, osoba je koju je osječka Porezna uprava štitila od ovrhe teške 10,5 milijuna kuna, iznosa koji je u odnosu na Biloševo bogatstvo "prava sića". Naime, procjenjuje se kako vrijednost njegove imovine premašuje 600 milijuna kuna, prenosimo s portal index.hr.

Biloš je bogatstvo je stekao uvozom i prodajom željeznih legura, a poslovanje je proširio i na regiju. Uz osječku tvornicu OLT, koja se našla u središtu afere s Poreznom upravom, Biloš je vlasnik, odnosno suvlasnik niza tvrtki. 1990. godine je osnovao tvrtku Osimpex, 1995. godine je kupio Đuro Đaković - zavarene posude, 2002. godine je osnovao vukovarski Ferimpex, a 2003. godine je kupio tvrtku za proizvodnju plinskih boca Lifam iz Srbije. Biloš je i Inin kooperant za plinske boce i cijevi. Tu su i tvrtke Građevinsku inženjering Osijek, Amplitudo i AG-Impex. Lani se Biloš pokušao domoći i slovenske tvornice obuće Peko, ali to mu nije pošlo za rukom jer mu banke nisu izdale garancije.

Od 2008. godine u svom vlasništvu Biloš ima i Osječku televiziju, a poznato je i kako je u osječki trgovački centar Portanova investirao 80 milijuna eura.

 

Biloševi su poznati kao ljubitelji luksuza i "života na visokoj nozi". Obiteljska kućerina u Osijeku "iskače" među malim slavonskim kućicama s vrtovima. Velebni stupovi koji su odlika grčkog stila gradnje, skulpture i ograda od kovanog željeza samo su dio kiča kojim se dom Biloševih ističe u kvartu. To je samo jedna od nekretnina u Biloševom vlasništvu, piše portal index.hr.

Iz kategorije: Hrvatska